Opinió 18/05/2015

Dos homes, dues dones, dues vides diferents

A vegades estigmatitzem, i hi ha persones per a qui el canvi de sexe ha suposat un punt d’inflexió en la seva vida sense que això les porti a la marginació

i
Francesc Robert
2 min

Deirdre McCloskey és una de les grans economistes i historiadores de l’ala més liberal dels economistes contemporanis, una de les economistes reconegudes de l’escola de Chicago i deixeble de Milton Friedman a la Universitat de Chicago. Ha estat una professora de referència i la seva obra ha estat especialment prolífica els darrers vint anys. He de confessar que l’any 97 jo no sabia qui caram era aquesta dona però vaig anar a escoltar una conferència seva animat per un dels professors que jo tenia en aquell moment. De fet no era la seva obra el que em va cridar l’atenció, el que em picava la curiositat era veure algú que feia escassament un any encara era Donald McCloskey, reconec que el que em picava la curiositat era veure un transsexual donant una conferència des de les posicions més dretanes de l’economia. Avui la professora McCloskey (fins a finals de 1995, professor McCloskey) té molt més prestigi que quan era el professor Donald McCloskey, ha publicat molt més en els darrers vint anys del que havia fet fins als 53, moment en que va sotmetre’s a nou operacions per deixar de ser un home i ser una dona, una dona de prestigi, molt conservadora i de missa dominical, fins i tot és una de les dones més actives a la seva parròquia. A Deirdre el canvi de sexe ni l’ha portat a la discriminació, ni l’ha fet més progre, ni l’ha retirat de la carrera professional i acadèmica. Ha publicat un llibre sobre la seva experiència i encara és més cèlebre que abans. Té dos fills de quan era home i diu haver conegut l’amor quan era home i reconeix no haver tingut parella masculina des que és dona. Volia ser dona, no tenir atracció pels homes.

Philippa York viu discretament en parella, amb una altra dona, en una petita localitat escocesa, passa desapercebuda i gaudeix conduint i arreglant les seves motos, que són la seva passió. És difícil trobar fotos d’ella a Internet i no li agrada el reconeixement. També havia estat un home, un conegut ciclista professional, guanyador del mallot de líder de la muntanya al Tour de France, segon a la Vuelta del 85, en aquella etapa en que Perico Delgado el va agafar despistat i li va recuperar sis minuts el darrer dia. Després va ser un conegut comentarista de ciclisme a la televisió de seu país. I de sobte el 2003 va desaparèixer fins que un periodista el va trobar gaudint d’una vida tranquil·la com a dona i amb ganes de passar desapercebuda.

A vegades estigmatitzem, i hi ha persones per a qui el canvi de sexe ha suposat un punt d’inflexió en la seva vida sense que això les porti a la marginació. El cas de McCloskey sempre m’ha cridat l’atenció i ella mateixa reconeix que en sentir-se dona la seva productivitat s’ha multiplicat. En canvi Philippa York, ara és dona però continua tenint atracció per les dones com quan era home i una gran passió per les motos.

stats