UNA MONADA
Opinió 07/07/2018

Drons ( i taurons)

i
Miquel Cardell
3 min

Arriba l’estiu i, com cada any, ens du les xifres del trull aeroportuari. Ja m’enteneu, coses com que el darrer cap de setmana havien de passar per Son Sant Joan més de 220.000 passatgers, tants de mils d’operacions, que em sembla que el mes d’agost de l’any passat s’arribaven a produir al ritme d’un aterratge o enlairament per minut… aquestes coses que sempre em sonen com amb un punt de fatxenderia comptable: mira mama, ara sense mans!

Són molts d’avions circulant pel cel de les Illes. I no són els únics. Aquests dies sobrevolarà els camps de Mallorca un dron equipat amb càmeres hiperespectrals i sensors tèrmics per detectar arbres infectats de 'Xylella fastidiosa' que no presenten símptomes visibles als ulls humans i que, segons sembla, són els que més contribueixen a l’expansió de l'epidèmia que ja afecta un milió d’ametlers, sense comptar que és susceptible d’emmalaltir també vinya, ullastres, oliveres i anau a saber quines altres espècies vegetals.

Veig per internet les hiperespectrals imatges captades per aquest dron i em venen a la memòria aquests 'travellings' zenitals que mai no manquen a les pel·lícules de zombis. Apocalipsi vegetal, la invasió dels ultrabacteris emprenyívols…

Ja podem riure, però la imatge d’una Mallorca amb tants d’arbres en perill d’extinció és la imatge d’un altre lloc, inquieta i fa una mica de por. No tanta, sembla, per adoptar mesures decidides, per radicals que semblin, si és que resulten necessàries. “Home sí, mesures a rompre, però als arbres de ca meva? Tampoc no hem d’exagerar! I això qui ho paga?”

En fi, si les coses venen mal dades sempre ens estalviarem la falsa publicitat d’uns ametlers florits que ja són en bona mesura aigua passada. I sempre ens quedaran les palmeres, els mediterranis fassers que en un moment donat varen esdevenir quasi un símbol de la miamització de les costes illenques. Ai, no, que les palmeres tenen el becut vermell. I els geranis, l’eruga; les tomatigueres, la tuta…

El dron de la Xylella tindrà la companyia d’un altre que ha de controlar l’urbanisme il·legal, i d’un tercer que ha de servir per vigilar el trànsit, aquest amb l’ajut dels nous radars velolàser de la Guàrdia civil i d’un helicòpter Pegasus de la DGT equipat amb una modernitat de càmeres que permeten retratar i ( i multar!) qualsevol infracció. Venc a dir que mentre ens avorrim a l’embotellament de cada dia ens podem sentir més filmats i controlats que al xalet del Gran Germà britànic aquell que fan per Son Servera.

Un dia d’aquests posarem un altre dron per controlar les onades de grumers, o meduses o 'bogos', que ens visiten amb la creixent regularitat que coneixem. I els seus germans grans, aquesta novetat més terrorífica i monstruosa que són les fragates o caravel·les portugueses.

Si ja l’haguéssim tengut, hauria pogut ajudar a aquesta versió de la faula clàssica que hem viscut aquests dies a causa del possible albirament d’un tauró blanc, que després potser ha estat salroig.

'Salroig' és una paraula preciosa que hem après ara, i diuen els zoòlegs que la seva presència és una excel·lent notícia des del punt de vista del medi ambient i la conservació d’aquesta espècie, molt peculiar i en vies d’extinció a la nostra mediterrània. Però no sona a posts de surf esmorrellades d’un cop de barram ni a pànic a les platges i pel·lícules dolentes amb moltes de seqüeles i molt de quètxup dins l’aigua.

Si hem de començar a imaginar-nos una illa on els arbres transmeten plagues quasi zombis entre cotxes crònicament embossats, sobrevolats per drons, amb platges que hem protegit amb llargues lluites només perquè els banyistes les convertexin en femers d’aigües poblades de gleves verinoses, qui sap si el tot inclòs, el 'pubcrowling' i les festes il·legals a catamarans ja no bastaran i haurem de començar a plantejar publicitats més agressives. 'Balconing' amb taurons blancs molaria. Ai no, que de 'balconing' ja no n’hi ha , deien els responsables de no sé quina cosa hotelera de per Magaluf just el dia abans que un altre desgraciat britànic s’estavellàs en plena celebració mundialista. No enganyem la gent: no es 'balconing', només cauen. Per ventura convendria posar un dron per vigilar-ho.

stats