L’EDITORIAL
Opinió 08/12/2018

La reactivació de la construcció: una bona notícia o una alerta per al futur?

2 min

Al llarg d’aquesta setmana, la construcció a les Illes Balears ha tornat a tenir un protagonisme que feia anys que no es veia. S’han succeït les notícies que parlen de la reactivació del sector, s’han conegut indicadors que demostren una acceleració notable de l’activitat i s’han donat dades de la situació dels seus treballadors. A l’ARA Balears volem aprofundir en aquesta realitat que tantes conseqüències té per al nostre territori i per a la nostra societat. Li dedicam el nostre Tema del Dia perquè serà també el tema de les pròximes setmanes. Us n’oferim noves dades i ajuntam dos sectors que van de la mà: si la construcció viu un moment d’acceleració, la immobiliària està disparada.

Des d’aquestes línies, ens demanam si el bon moment que viu la construcció -que s’acosta als nivells que tenia als inicis de la crisi econòmica, quan gairebé encara no era perceptible-és avui una bona notícia o si hem de prendre tots aquests indicadors a l’alça com un avís, com una alerta per al futur més immediat.

Es pot dubtar dels efectes positius de la reactivació d’un sector, en aquest cas el de la construcció, que tot i contribuir a activar l’economia, és depredador del territori i, a l’hora de la veritat, no és productiu. S’ha de remarcar que l’augment de la contractació de treballadors en la construcció no n’ha millorat les condicions de feina ni els sous.

Els beneficis econòmics que deixa la construcció són per a pocs, mentre que totes les informacions demostren que no afavoreix, sinó que més aviat margina el gruix de la població. Hi ha habitatges de molt luxe, a preus desorbitats, o, per contra, hi ha un mercat de segona mà molt vell, que no arriba a ser habitatge digne. I el mercat dels lloguers està desorbitat, expulsa els ciutadans d’economia mitjana i baixa. A més, l’alerta també ve donada pel fet que un de cada tres immobles el compren estrangers. La població local no pot accedir-hi.

Mentre que en altres països o ciutats fan front a aquest problema -Barcelona ha anunciat l’obligació que tota edificació nova tingui un 30% d’habitatges assequibles-, a les Balears fan falta més polítiques valentes en aquest àmbit, si no volem veure minvat el nostre territori i sobretot, de cada vegada més, minvades les nostres possibilitats d’accedir a un habitatge digne.

stats