OPINIÓ
Opinió 24/01/2019

Encontres culturals d’El Pi de Palma

i
Carles Cabrera
3 min

Quan en Josep Melià, candidat a la batlia de Cort, va dir que volia convertir la cultura, al costat de la regulació del lloguer vacacional o la defensa del petit i mitjà comerç, en una de les banderes del partit a Palma, pensàrem que ens havíem de reunir amb els responsables de les diferents parcel·les culturals. Teníem clar que no els podíem reunir a la seu de la porta Pintada i en Joan Prats proposà la magnífica idea de convocar-los al flamant Casal Balaguer. Ho explic aquí perquè trobam que va ser una activitat interessant, a la qual els mitjans de comunicació en general no feren el ressò que hauria merescut.

La primera jornada la dedicàrem al món dels llibres. Hi assistiren poetes, novel·listes, bibliotecaris, editors, llibreters i gent de la cultura popular. Una de les màximes amb què ens quedàrem és que la cultura s’ha de pagar. De la mateixa manera que, si no et funciona un grifó, crides un fontaner i escaldes, el que no pot ser és que, per exemple, convoquis un jurat literari i llavors ho resolguis convidant-ne els membres a un sopar. La cultura també s’ha de pagar. I després els demanàrem que ens diguessin un lloc on pensassin que les institucions culturals actuen com toca. Jo pensava que traurien a col·lació un exemple de França o els EUA, però lloaren la bona feina que en cultura estan desenvolupant consistoris com el d’Inca o Lloseta!

El segon dia va ser el torn per al teatre. L’encetàrem parlant del famós festival que se celebrava a Ciutat a començament dels vuitanta, però en general convingueren que la Palma d’avui té poca relació amb la de quaranta anys enrere. En comparació amb urbs com Bilbao o Saragossa, es conclogué que la nostra no està mancada d’espais teatrals, però que cal que aquests s’organitzin millor. S’havia provat d’agendar tots els espais teatrals, públics i privats, però pareix que aquests darrers ho desestimaren i al final es descartà una proposta que hom creu que podria resultar positiva per al sector.

El tercer torn va tocar als artistes plàstics i va ser el dia que la conversa sortí més del redol urbà per traslladar-se a la Part Forana. La raó varen ser les Nits de l’Art que, a part de Palma, han proliferat a diverses localitats mallorquines com ara Alaró o Algaida, per dir les dues primeres que se m’acuden. Les Nits de l’Art varen ser considerades actualment com el màxim esdeveniment artístic en aquest camp. Es coincidí, tanmateix, que la Nit de l’Art no és una gran nit ni per als artistes ni per als galeristes —la gent passeja però no compra—, i, així mateix, que el tracte que es dispensa en aquests també s’ha de millorar. També que manquen als artistes joves espais on poden exposar llurs treballs, ja que la Nit de l’Art ni és suficient ni dona cabuda a tothom que vol mostrar.

A la darrera convocatòria parlàrem de música. Crèiem que hauríem de parlar dels concerts de Sant Sebastià, però no s’ha d’amagar que els músics varen ser els que manco respongueren a la nostra crida. Aquella setmana s’havia presentat el flamant Pla de Cultura a Ca n'Oleo i la conversa anà més cap a aquest viarany. I encara millor així...

La setmana que tocava parlar de lletres coincidí que el guanyador del premi Mallorca havia reimprès la seva novel·la el mateix any amb una segona editorial perquè hi donàs més circulació i el Consell decidia, unilateralment, que a la propera convocatòria ja no hi haurà cap segell associat al guardó; a la segona, ens trobàvem que feia tres dies aquest diari havia titulat en portada que el català era manco present que mai a la cartellera del Teatre Principal, i el dia dels artistes coincidí amb la notícia de les sis peces malmeses del Museu de Mallorca per mor de la humitat. És per això que afirm que encara en sortiren amb bon nom els músics de no haver patit res semblant en el seu vedat. Com si fos un colofó de les trobades, la traca final coincidí amb el Pla de Cultura del Govern, una pastanaga electoralista per fer tirar el carro de la cultura fins arribar a les properes eleccions autonòmiques del mes de maig.

stats