Opinió 25/01/2019

Equivocar-se d'oportunitat

En lloc de fugir cap endavant seria millor intentar solucionar el que ja està fet, redreçant la gestió de Naturlandia

i
Pau Riera Dejuan
3 min

"La política és la ciència de saber aprofitar les oportunitats que et donen". Així va presentar-se un professor a la facultat. No sé si va ser exactament la primera frase que va llançar en una de les primeres lliçons. Ben bé podria ser la tercera o quarta. Però va quedar-se gravada en la ment de molts dels alumnes que gairebé cada dia vencíem la son i ens trèiem les lleganyes a les vuit del matí.

Les oportunitats de què parlava aquell professor no són les que ofereixen la resta de partits polítics, o un dirigent quan busca relleu. Aquestes són donades per l'entorn. El que millor sàpiga aprofitar-les per aconseguir que juguin a favor seu, millor imatge tindrà de cara a la galeria. Josep Miquel Vila, cònsol major de Sant Julià de Lòria, no va estudiar periodisme, i de fet crec que té més anys que el meu antic professor, però algú li devia explicar aquesta màxima en començar a fer política i mai l'ha oblidat.

A les últimes eleccions comunals, Vila va liderar una estranya conjunció de sigles polítiques agermanades únicament per vèncer UL. Aquell va ser un bon moviment, UL venia d'un cicle suportant moltes crítiques sorgides durant el mandat de Montserrat Gil. El que ara és cònsol va assegurar vents de canvi i correccions a les polítiques anteriors. 14 vots de diferència van donar-li la victòria i amb ella, l'oportunitat de provar-se de nou al capdavant d'un comú i poder complir tot el promès en campanya electoral.

Aquest no és un article d'anàlisi de les mesures preses per Laurèdia en Comú, sinó per lloar la capacitat –quan es té– de veure finestres d'oportunitat on els altres només veuen l'orgull d'un bon resultat esportiu d'uns representants del Principat. Irineu Esteve i Carola Vila van acabar les proves del Mundial d'esquí de fons a Finlàndia en molt bones posicions. Una dinàmica que sobretot Esteve comença a agafar com a habitual. Que duri. Vila va aprofitar la reunió de cònsols del dimarts passat per llançar un desafiament al Govern. El cònsol lauredià va demanar que l'executiu és qui hauria de pagar el projecte de millora de les pistes d'esquí de fons situades a la Rabassa.

Malgrat encertar el moment, proposar que sigui l'executiu qui hagi de pagar les millores amb què –segons la corporació laurediana– els esquiadors andorrans aconseguirien millors resultats en les proves internacionals, és una aposta fallida. El problema potser no és el preu, que Vila xifra en entre 1 i 3 milions d'euros. Malgrat que les arques del Govern no deuen estar per llançar coets i les de Camprabassa menys. El gran obstacle –no l'únic– són les recents millores en equipaments del món de l'esquí encarats a promocionar el país. Si Vila ha agafat com a exemple la plataforma de Soldeu, s'està equivocant. En aquell cas, Martí i el seu govern no van ajudar ni amb vint cèntims.

La plataforma de la discòrdia situada a la part baixa de la pista de l'Avet la va pagar Ensisa. En aquest cas, els terrenys que han de permetre acollir la categoria masculina de la Copa del Món d'esquí són de propietat pública i privada. La part pública és del comú. La inversió va a càrrec íntegrament d'Ensisa, participada majoritàriament pel consistori. Aquest, però, és lliure d'aconseguir finançament privat. El problema que té Vila amb les pistes d'esquí de fons és que els terrenys són del comú, però la inversió privada amb què hauria de comptar està segrestada per la mala gestió de Naturlandia.

El cònsol de Sant Julià de Lòria és coneixedor, com tots els seus predecessors, de l'estat econòmic de Naturlandia i de Camprabassa. Suposo que també, com tots els cònsols anteriors, Vila deu ser conscient que el model de negoci no acaba de funcionar. Per aquest motiu, demanar al Govern que s'encarregui de finançar els canons de neu, la millora del traçat de les pistes i un suposat complex amb espais oberts i tancats a 2.000 metres, deixa de ser una oportunitat, per transformar-se en oportunisme.

Rellançar les pistes d'esquí de fons és una bona idea. Segurament aportaria al país molt més que l'oblidat ràfting pel Valira. Però Vila ha de ser conscient dels problemes que l'endeutament de Camprabassa provoca a la parròquia. En lloc de fugir cap endavant seria millor intentar solucionar el que ja està fet, redreçant la gestió de Naturlandia, perquè si no arribaran noves eleccions i no s'haurà aconseguit res en un dels punts més populars –o populistes, no ho acabo de tenir clar– del programa electoral presentat el 2015.

stats