Festes del foc als Pirineus

Els textos explicatius i les imatges ens transporten de forma imaginària a cada un dels pobles que al voltant de la preparació i la celebració de la festa, mobilitzen els seus habitants

Aquest vespre s'inaugurarà de forma oficial al vestíbul del nou edifici del Consell General l'exposició "Festes del foc als Pirineus", una mostra gràfica de la festa de les falles que se celebra en les diferents contrades pirinenques i que el passat 1 de desembre va ser declarada per la Unesco Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. De fet, l'exposició ja es podia visitar des de divendres passat i romandrà al país fins al 28 d'abril.

Els textos explicatius i les imatges ens transporten de forma imaginària a cada un dels pobles que al voltant de la preparació i la celebració de la festa, mobilitzen els seus habitants -fallaires o no- i la fan admirable als milers de visitants que expressament s'hi desplacen, ja sigui pels volts del solstici d'estiu en la majoria dels llocs o a l'hivern en el cas de dues poblacions. L'exposició culmina amb una mostra de les diferents falles que cremen els fallaires i que és senzillament espectacular.

Tenir aquesta mostra al país, poder-la gaudir i enriquir-nos del nostre propi patrimoni és un privilegi. Cal agrair a la Sindicatura que des del primer moment va acollir amb entusiasme la idea d'exposar-la al vestíbul i les facilitats que ens ha posat per fer-ho possible, convençuts com estem que comparteixen amb nosaltres que es tracta d'un excel·lent moment per conèixer amb una mica més de detall no només com celebrem la festa del foc la gent del Pirineu, sinó quins són els seus orígens i com ha arribat impertorbable fins als nostres dies convertint-la en un patrimoni cultural digne de ser preservat i de ser mostrat al món.