Opinió 24/02/2016

Finestres cap a França

El que sabem segur des de SDP és que no podem i no volem deixar perdre aquestes cadenes de televisió, aquestes finestres cap a França, la seva llengua i la seva cultura

i
Joan-marc Miralles
3 min

Hi havia una vegada un petit país situat entre dos altres molt més grans, que havia après a mirar tant a l’un com a l’altre. Durant molts anys es beneficiava de tenir el millor dels dos costats tot i mantenir un equilibri que el situava com un enclavament privilegiat a la confluència de dues cultures. En una època on al petit país li hagués estat difícil mantenir una educació pròpia, els seus dos grans veïns li van aportar la seva, de manera gratuïta, i generacions dels seus habitants es van formar sigui amb l’una o sigui amb l’altra, però sempre mantenint un bon equilibri entre ambdós veïns.

Evidentment estic parlant d’Andorra, encara que avui en dia aquest equilibri entre França i Espanya ha anat disminuint de tal manera que la presència francesa és gairebé residual si la comparem a la influència espanyola. És clar que encara tenim una bona part dels nostres estudiants al sistema francès, més o menys un terç d’ells. I també s’han fet molts esforços els últims anys per part de l’Ambaixada de França i de l’Aliança Andorrano-Francesa per portar i promoure la cultura francesa a Andorra. Però no deixen de ser, malgrat la gran feina que comporten, esforços puntuals que toquen un públic molt restringit i que queden sovint diluïts en una societat que mira constantment cap al sud.

Tot i que Andorra és membre de la Francophonie des del 2004, la presència de la cultura francesa, en el dia a dia d’Andorra, és molt limitada. I ara corre el risc de ser encara més limitada. Des de fa uns dies, els que mirem les cadenes franceses que Andorra Telecom emet a Andorra -8 sobre 27 a la TDT i 14 sobre 115 en la fibra- hem vist com apareixia un missatge en moltes d’elles indicant que desapareixeran ben aviat, concretament el 5 d’abril. Les autoritats franceses van decidir al desembre del 2014, que aquest proper 5 d’abril les cadenes de TDT franceses passessin totes a emetre en format d’Alta Definició amb la codificació MPEG-4. Aquest decisió permet alliberar a França tota una banda de freqüències per a la telefonia mòbil 4G. Les versions en definició estàndard de les cadenes franceses, que són les que ara mateix veiem a Andorra, deixaran doncs d’emetre, i si a França ja fa molts mesos que s’informa a la població per preparar-la per a la transició, aquí encara és hora ara que Andorra Telecom en digui res.

Els missatges que apareixen diverses vegades cada dia en aquestes cadenes ens preocupen. Andorra Telecom hagués pogut anticipar-se i aprofitar el canvi de dial que van fer a la fibra fa uns mesos per incorporar ja les versions HD de les cadenes franceses. Hi ha hagut temps també per als canvis tècnics necessaris per encabir aquests canals en la TDT. I suposem que no serà per una qüestió de diners vist els beneficis ingents de la societat, que permeten fins i tot cobrir part dels pressupostos de l’Estat. Però estem a pocs dies de l’apagada i no sabem res.

El que sabem segur des de SDP és que no podem i no volem deixar perdre aquestes cadenes de televisió, aquestes finestres cap a França, la seva llengua i la seva cultura. Són part de la nostra identitat i de la nostra herència cultural. Volem mantenir i fins i tot ampliar, si és possible, la seva difusió, intentant recuperar aquell equilibri que un dia, fa molt de temps, va existir. Ens enriqueix i ens fa diferents, o com ara es diu en termes tecnicocomercials, ens dóna un avantatge competitiu sobre els territoris del nostre entorn. Esperem doncs que, aquesta vegada, Andorra Telecom no arribi a misses dites, i que en els propers dies ens anunciï que podrem seguir veient aquests canals de televisió francesos -i potser alguns més- a Andorra per molts més anys.

stats