A Fitur, el de sempre

Els que ens manen no se saben moure dels esquemes de sempre i desaprofiten les oportunitats que els brinden la feina de tantes i tantes persones

"Cadascú veu la cultura a la seva manera". No és una frase meva, sinó d'un amic fallaire, però li manllevo per evidenciar una vegada més l’al·lèrgia governamental cap a tot allò que sona a tradicional i popular, sobretot si va precedit pel mot de cultura.

Mentre que a la Fira Internacional de Turisme de Madrid (FITUR) un dels certàmens més importants del ram, les comarques veïnes dels Pallars i l'Alta Ribagorça, a través de l'estand que hi té la Diputació de Lleida, aprofiten per difondre la cremada de falles després que recentment fossin declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, Andorra promociona l'espectacle del Cirque du Soleil. Certament, té raó l'amic fallaire, dues maneres ben diferents de concebre la cultura, que en cap moment haurien de ser incompatibles ni excloents, sinó com a mínim, complementàries.

A part del Cirque, segons la comunicació del Govern, Andorra Turisme participa a Fitur acompanyat, com sempre, de les empreses turístiques del país promovent l'oferta d'hivern i d'estiu i una multitud d'esdeveniments esportius que tindran lloc al Principat durant el 2016, així com publicitant el Congrés de Neu i de Muntanya.

Si constantment ens estem repetint que hem de diversificar el turisme, desestacionalitzar-lo, buscar nous incentius i punts d'interès per atraure visitants que complementin els pilars bàsics de la nostra economia, per què no comencem per fer-ho amb l'empenta i el ressò internacional que ha suposat la declaració de la Unesco?

No hi busqueu una resposta amb sentit comú, sinó que l'heu de buscar en el transfons ideològic i d'una determinada manera d'entendre i percebre la societat. Els que ens manen no se saben moure dels esquemes de sempre i desaprofiten les oportunitats que els brinden la feina de tantes i tantes persones.

Però al món de la cultura popular ja no ens estranya res, menys encara quan continuem a l'espera, dos mesos després, que el cap de Govern aixequi el telèfon per felicitar la comunitat fallaire per l'èxit assolit el desembre passat i per haver situat Andorra en el mapa com un dels referents mundials en la conservació del patrimoni cultural immaterial de la humanitat i, a més, haver estat catalitzador d'una candidatura modèlica multiestatal elogiada internacionalment.