Gaudint de la muntanya tot l’any

Fa temps que al Pirineu català i andorrà es treballa per mantenir l’interès per la destinació els 365 dies de l’any, més enllà de les temporades altes d’hivern

La Setmana Santa, aquella data del calendari de rerefons religiós que fins i tot els no creients celebren -sempre m’ha cridat l’atenció que els qui reneguen de les coses de missa s’abracin igualment a aquests dies festius-, clou tradicionalment la temporada del lleure de fred. Un punt seguit a cinc mesos que enguany han servit perquè desenes de milers de persones hagin gaudit d’una neu abundant i de qualitat i unes muntanyes de postal. Un punt d’inflexió en el termòmetre -amb permís del canvi climàtic- que convida a revisar els fons d’armari i a pensar en la platja.

Als desitjos de sorra i mar que acompanyen les primeres calors els surten a poc a poc variades i noves alternatives d’alta muntanya. Fa temps que al Pirineu català i andorrà es treballa per mantenir l’interès per la destinació els 365 dies de l’any, més enllà de les temporades altes d’hivern. Òbviament el repte no és senzill, però és possible.

En aquesta línia s’esforcen des de fa lustres els principals actors de la promoció i l’oferta turístiques. Competir amb platges de sorra impecable, un menú amb peix de la llotja i vistes al mar o amb equipaments d’oci i lleure pels descosits no és fàcil. I a la muntanya se n’és ben conscient. Per això toca reinventar-se continuadament amb iniciatives i propostes singulars.

Cal seguir concretant un relat definitiu de destinació que sigui vàlid de gener a desembre. No n’hi ha prou amb els paisatges d’Aigüestortes, la loteria de Sort i els carrers comercials d’Andorra. Enrere queden els temps de l’exotisme que a ciutat suposava un ràpid al Noguera Pallaresa o un estany a Pessons. L’objectiu passa per posar de manifest que durant els mesos baixos a muntanya també hi ha vida. Que el Pirineu no és una destinació de segona quan arriba la calor, vaja.

Si hi veniu, ho comprovareu.