Happy Halloween!

31 d'octubre. Manhattan es desperta animada i plena de colors. Ja de bon matí, els carrers, les cafeteries, els autobusos i els metros es converteixen en un espectacle d'entreteniment

Hi ha tres nits a l'any que la majoria d'americans no es deixarien perdre per res del món: la vigília de Cap d'Any ('New Year's Eve'), la celebració del dia de la independència ('July 4th') i la nit de Halloween. Tres celebracions gravades amb foc al calendari, en què fins i tot el més gandul surt al carrer per tal de no desafiar la tradició.

La primera fita emblemàtica que m'ha tocat viure des que sóc als Estats Units és la de Halloween. A mesura que s'apropa la nit del 31 d'octubre em preparo per desmantellar el tòpic que porto escoltant des de fa unes setmanes: "els americans, això, ho viuen molt!" I, de fet, no cal esperar que arribi la nit de divendres per descobrir que és del tot cert.

La transcendència d'aquesta celebració es comença a percebre a finals de setembre. A la ciutat de Nova York, els supermercats, bars i cafeteries comencen a afegir productes amb carabassa als seus menús. 'Pumkin Pie', 'Caramel Pumkin Macchiato', 'Pumkin Cocktail' o 'Pumkin Spice Smoothie' són el motiu de llargues cues al carrer. A mesura que s'apropa la data, la carabassa va guanyant presència als aparadors de les botigues, als mostradors dels bancs, als rebedors de les universitats, a les biblioteques i, evidentment, a l'entrada de la majoria de propietats privades, col·locades amb una precisió mil·limetrada.

La tradició, però, va més enllà de l'aspecte decoratiu. Els caps de setmana previs a Halloween compten amb una nova activitat: collir i esculpir carabasses. La recol·lecció ('pick up pumkin') requereix un dia complet de dedicació. Petits, joves i adults es reserven un dissabte o un diumenge per emprendre una ruta cap als extensos camps de carabasses que hi ha als afores de l'estat de Nova York. La finalitat: passejar-se per prats plens de carabasses de diferents mides i escollir la que faci més goig (n'hi arriba a haver de més d'un metre i mig de diàmetre!). D'altra banda, l'activitat d'esculpir ('carve pumkin') consisteix a organitzar tallers entre amics per passar una bona estona donant forma a les carabasses.

L'elaboració de la disfressa també passa a ser un tema comú a les converses. Molts dels esdeveniments que s'organitzen per a aquella nit compten amb premis per al vestit més original, ja sigui a nivell individual, de parella ('couple costume') o de grup. Una disfressa que es lluirà des que comença el dia de Halloween fins passada la mateixa nit.

31 d'octubre. Manhattan es desperta animada i plena de colors. Ja de bon matí, els carrers, les cafeteries, els autobusos i els metros es converteixen en un espectacle d'entreteniment. La majoria de vianants i treballadors van disfressats i es desitgen "Happy Halloween" els uns als altres. A quarts de set de la tarda comença la celebració: la 6a avinguda acull 'The Village Halloween Parade', la tradicional desfilada que compta amb grans carrosses recorrent els carrers de 'West Village'. Després de lluir la disfressa al ritme de la 'Parade', la nit acaba en algun bar, discoteca o festa privada, plens de gom a gom.

El més curiós d'aquesta tradició, a banda de la meticulosa preparació que requereix, és veure com els diferents vestits reflecteixen aspectes de l'etapa en què vivim: malauradament, una de les disfresses de més èxit ha estat la del virus de l'Ebola.