Ho té guanyat Macron?

Tot i pensar que el candidat liberal està més a prop que Le Pen, aquesta segona volta pot estar més oberta del que la majoria pot pensar

Si ens atenem a les consignes de vot llançades pels candidats que no han passat a la segona volta i retenim en la memòria el que va passar a les presidencials del 2002, un pensaria que Macron ja ho té fet, que derrotarà Le Pen el dia 7 de maig i serà el nou president de la República francesa i copríncep d'Andorra.

Però permeteu-me que hi posi els meus interrogants. Primer perquè la situació de França i l'Europa del 2002, quan el pare de Marine Le Pen va superar el socialista Jospin passant a la segona volta per disputar la cadira presidencial a Chiraq i va perdre estrepitosament, no és la mateixa que la del 2017. S'hi afegeix que hi ha un elevat nombre de francesos emprenyats, tant de dretes com d'esquerres, i els vells partits han caigut electoralment de forma estrepitosa.

Segon perquè tot i que Macron tingui el suport dels lideratges de la vella socialdemocràcia i dels 'gaullistes', el seu moviment està edificat a partir d'una maquinària electoral amb l'únic objectiu d'obtenir vots. Recorda el Rivera de Ciutadans construït a base d'imatge sense ideologia, amb un discurs fàcil i on tot hi cap.

Tercer perquè Le Pen no ha dit encara la darrera paraula i té per davant quinze dies mobilitzant el vot de l'emprenyat, encara que sigui de l'extrema esquerra o dels antisistema, amb qui comparteix algunes fites però no objectius, i dels votants de la dreta 'gaullista' en desacord amb la recomanació de vot que ha fet Fillon; i perquè l'abstencionisme li pot afavorir si aquest prové majoritàriament dels desencantats dels seus partits. Si això serà suficient o no per guanyar, ja no ho sé, però sí que dona els elements necessaris per creure que, tot i pensar que Macron ho té més a prop que Le Pen, aquesta segona volta pot estar més oberta del que la majoria pot pensar.