Opinió 25/09/2016

Ho veuen els adolescents, però fins que peti, res

En el món de la tecnologia, quin sentit té que l’Estat tingui una posició dominant en una cosa on moltes empreses estarien disposades a invertir?

i
Francesc Robert
2 min

L’altre dia, la meva filla de quart d’ESO, que aquest any ha començat a fer economia a l’escola, tornava entusiasmada. Resulta que li encanta la classe d’economia, i he de dir que a mi també m’agrada que li agradi. Vaja, que em cau una mica la baba. Em deia: “avui hem estudiat els dos grans sistemes econòmics que ha tingut el món durant el segle XX: el de lliure mercat i el de planificació central i m’he quedat amb la idea que Andorra, en el fons, és un sistema mixt”.

"Ah sí?" -vaig preguntar jo, veient per on anava.

"Doncs sí" -va continuar-, "no podem triar la companyia de telèfons quan comprem un mòbil, a tot arreu hi ha moltes empreses i aquí només una, així que, si vols tenir una línia de mòbil, vas a Andorra Telecom o vas a Andorra Telecom, i és una empresa de l’Estat”

"Home... els sistemes liberals en estat pur són difícils de trobar" –vaig contestar. "L’Estat sempre intervé d’alguna manera, amb més o menys força, corregint aquelles mancances que la població o la societat en general necessiten però que el mercat no cobreix, per això apareix durant el segle XX el que hem anomenat Estat del Benestar".

"Sí, però en el món de la tecnologia, quin sentit té que l’Estat tingui una posició dominant en una cosa on moltes empreses estarien disposades a invertir?" -deia ella. "No podem dir que l’Estat cobreixi una mancança on no arriba el mercat, en el tema de les telecomunicacions".

A veure, podia haver fet veure que se’m quedava cara de burro o que no m’hi havia fixat, però és que és tan evident, que la conversa sobre el tema va acabar amb la frase: "papa, suposo que ja ho deus haver escrit alguna vegada, però estaria bé que fessis un article".

Com deia aquell entrenador de futbol, llegint la conversa: "no hase falta desir nada más". Com podem ser tan miops de no veure que això no porta enlloc, anar per lliure en un lloc tan petit i envoltats per un món tecnològic globalitzat? Si ens obríssim en això, primerament tindríem millor servei i, a més, a millor preu! I no hauríem de sentir contínuament com els nostres visitants ens deixen verds quan veuen la factura de 'roaming' que els hi arriba. Un comentari que he sentit milers de vegades!

Si obríssim el mercat i féssim pagar un cànon als operadors, no crec que l’Estat perdés ingressos ni que perdéssim serveis en aquells aspectes que podrien no interessar als operadors que vinguessin, ja que ho finançaria el mateix cànon o l’augment d’impostos que comportaria l’entrada de nous operadors. Però serà com sempre, en comptes d’anticipar-nos, deixarem que això peti sol!

stats