Impunitat, sentències i indemnitzacions

El que no pot fer el polític de torn és acomiadar improcedentment i que pagui la indemnització el poble, perquè aleshores aquest polític no està legitimitat per administrar la cosa pública

L'exdirector de la ràdio i la televisió públiques, Francesc Robert, s'afegeix a la llista d'aquells càrrecs que segons els tribunals han estat acomiadats del seu lloc de treball de forma improcedent per part del polític de torn. Precedeixen a Francesc Robert els casos de Manel Sansa i Joan Besson, el primer en litigi guanyat a l'actual comú d'Andorra la Vella i el segon al govern Bartumeu que va heretar poc després el govern Martí. N'hi ha algun més, però segur que aquests són els que estan més frescos en la memòria. A Robert l'Estat (és a dir, tots nosaltres) li ha de pagar 64.021 euros, a Sansa el comú (és a dir tots els contribuents d'Andorra la Vella) li ha hagut de pagar 39.032,15 euros, i a Besson Rtvasa (és a dir, l'estat, és a dir, tots nosaltres) li va haver de pagar 175.000 euros –n'eren molts més però les parts van arribar a un acord per rebaixar la xifra–. La sentència de Francesc Robert ha trigat sis anys. La de Joan Besson va arribar dos anys i mig després del seu acomiadament. I la de Sansa va ser la més ràpida, al cap de quasi dos anys.

Reprodueixo aquests tres casos perquè són l'exemple més clar de com l'administració, els polítics de torn, actuen creient-se impunes quan els diners no són seus, perquè permeteu-me posar en dubte que actuarien de la mateixa manera si fossin ells els qui haguessin de desembutxacar del seu compte els diners per pagar les indemnitzacions. No només això, si no que utilitzen totes les argúcies legals (procediments en diuen) per posposar al màxim la sentència final i, per tant, alguns dels casos, com el de Robert per exemple, la persona afectada triga anys i panys a que se li faci justícia.

Un pot estar d'acord o no amb què una determinada persona no pot continuar exercint el càrrec pel qual el polític de torn l'ha contractat (pèrdua de confiança n'acostumen a dir); però el que no pot fer el polític de torn és acomiadar improcedentment i que pagui la indemnització el poble, perquè aleshores aquest polític no està legitimitat per administrar la cosa pública. I si no, que s'ho hagués pensat dues vegades abans de signar el contracte.