Instagramers i youtubers en català

Els adolescents són les principals víctimes de la situació minoritària en què es troba la llengua oficial

"Si a internet no hi ha català, [els adolescents] no parlaran català". La frase és de la instagramer i youtuber catalana, Juliana Canet. Té 20 anys i els vídeos que penja són en català. Diuen, els que hi entenen, que en poc temps s'ha convertit en un referent no només pel contingut dels seus vídeos, sinó perquè està explicat en llengua catalana, cosa que l'ha convertit en una pionera conjuntament amb Clara Moraleda, Joan Grivé o El racó de l'Hipòlit, altres tres instagramers.

L'experiència de casa la tenim amb el nostre fill, el darrer de tots que ens queda vivint amb nosaltres –les dues nenes ja fa dies que han volat del niu–; està a punt d'entrar en la plena adolescència i comença a ser consumidor, encara amb mesura perquè ho podem controlar, d'aquest món dels youtubers. A través d'ell el comencem a conèixer i t'adones que el que consumeix és en llengua castellana, de forma aclaparadora. Cal que obri parèntesi: a casa la llengua vehicular és el català, els estudis els cursa a l' escola andorrana i els seus principals amics també són catalanoparlants. Tanco el parèntesi.

En un món com el que vivim –hiperconnectat i global– els adolescents són les principals víctimes d'aquesta situació minoritària en què es troba el català que crea un perjudici evident, no només en el seu ús i consum a internet, sinó pel que després es trasllada també en el seu ús social, ja sigui en les relacions quotidianes amb la resta de companys i/o amb els adults, i conseqüentment en el futur de la llengua. És obvi, doncs, que ens calen més Juliana, Clara, Joan i Hipòlit o youtubers que utilitzin a més del seu registre habitual en aquesta xarxa també el català. A l'estil de Rosalía vaja, ja m'enteneu.