L'enquesta

Té el valor que té, que no és altre que el de fer bullir l'olla durant uns dies

És la més esperada per alguns i probablement la que obté menys respostes pels interpel·lats. Però tot i així, s'acostuma a sobredimensionar el seu resultat. No dic que no sigui vàlida, que d'això n'entén més el CRES que no pas jo, però sí que alguns dels resultats a determinades preguntes ens porten més a dubtar sobre el valor del resultat global que no pas el de donar-li un significat real.

Perquè ja em direu, si hi ha un 57% de persones que diuen que no saben o no contesten la pregunta de quin partit votarien ara si es fessin les eleccions generals, és evident que no se li pot donar cap valor al resultat global que se n'extreu de les respostes. Ni els partits polítics, per molt que hagin pogut llegir algun titular favorable als seus interessos, poden sentir-se valorats en les respostes.

Tot i els esforços del CRES en intentar ponderar les respostes dels pocs ciutadans que volen respondre a qui votarien, a casa nostra les enquestes polítiques tenen el valor que tenen, que no va més enllà de fer bullir l'olla uns dies a cop de titular i el d'alimentar l'ego d'alguns polítics. Per cert, que ja m'agradaria saber fins a quin punt en fan cas dels resultats.

Mentrestant, però, hi ha altres preguntes de l'enquesta política que sí tenen un alt percentatge en les respostes, com són les valoracions de la gestió del Govern, els líders polítics o la seva tasca al Consell. Tot plegat molt nostre, fins i tot molt de la humanitat, maldir de tothom i quan arribin les eleccions ja decidirem a qui votarem.