L’heroi

Sap que triomfarà perquè a les notícies diuen que els immigrants que saben escalar són considerats herois nacionals

La notícia va arribar quan la ressaca de la tretzena victòria del Real Madrid a la Champions League encara era present en molts mals de cap dels antics veïns d’en Mamoudou Gassama. Aquell noi que amb disset anys va abandonar Mali per buscar-se la vida a la terra promesa europea s’havia convertit en un heroi a París. Ja començaven a anomenar-lo Spiderman i pel que es deia, el president Emmanuel Macron s’havia compromès no només a donar-li la nacionalitat francesa —malgrat que els immigrants de Mali no tenen dret a demanar l’asil perquè el seu país no està considerat que visqui en un conflicte—, sinó que aviat tindria un contracte de feina com a bomber a la ciutat de la llum.

Un amic de 20 anys del mateix poble feia dies que buscava la manera d’explicar als seus pares que volia fer el mateix camí que en Mamoudou. Sabia que la seva mare passaria del no rotund a un sí afligit i negat de llàgrimes. El seu pare li explicaria —més per deure que no per coneixement— quins punts del viatge són més perillosos i a qui trucar en cas de necessitat extrema. La seva germana petita s’ho miraria des de la distància, començant-se a preguntar què nassos deu haver-hi a Europa per aventurar-se a fer un viatge del qual molts no tornen mai.

En veure la notícia del seu amic escalador no va dubtar-ho més. Va reunir la família i els va explicar que el dilluns següent emprendria el viatge cap al paradís de les oportunitats. Les primeres reaccions van ser les esperades, però ell tenia la resposta preparada: “Mama, en Mamoudou s’ha fet famós per escalar ràpidament i de manera segura. A mi també se’m dona molt bé. No recordeu que de petits jugàvem a veure qui arribava primer a la cima d’aquella paret de roques al costat del riu? Sempre em guanyava, però perquè era més gran. Mama, ara escalo tan bé com ell”.

Content de rebre el vistiplau familiar, l’amic de l’heroi francès del moment està acabant d’ultimar els preparatius. Ho té tot pensat i té clara la ruta que seguirà a partir de demà passat. Té moltes ganes d’arribar a Nador i encarar els últims quilòmetres fins a albirar la tanca de Melilla. La primera prova de foc del seu viatge. I malgrat que aquest punt és el que li provoca una mica de nerviosisme, confia en les seves habilitats escaladores. Sap que triomfarà perquè a les notícies diuen que els immigrants que saben escalar són considerats herois nacionals.