AMB ÈMFASI

'L’imitador de veus', de Thomas Bernhard

Tenim a les mans la possibilitat d’apropar-nos a la perfecció. Aquest cop és a través de la mirada de Thomas Bernhard, un gran autor que, en obres anteriors, potser ens ha imposat respecte. Potser hem viscut, amb la seva prosa, certes dificultats que ens han portat a moments de tensió davant tan gran erudició, quan ens hem trobat, en altres ocasions, a soles amb la seva obra.

En aquest recull de 104 ‘petites píndoles’ –com ens diu l’editor a les solapes del llibre– entram en contacte amb l’autor sense dificultats. El poder és el protagonista principal, el poder dels diners, dels polítics, del ‘prestigi’. L’autor fa descripcions magistrals de perfils humans i ens presenta la mort, la demència, el suïcidi i l’assassinat des de tots els angles possibles.

A les pàgines de ‘L’Imitador de veus’ hi trobam clarividència en estat pur, un tret constant en l´obra de Bernhard, de la qual, amb aquestes petites píndoles, gaudim plenament.

El suïcidi i la mort hi són presents sense dramatisme, no perdem en cap moment la serenitat que ens duu a la reflexió.

“Sigui qui sigui el senyor de l’estat a qui se serveix, se serveix el senyor equivocat” (pàg. 111).

L’existència, observada amb el grau màxim de serenor, la vida que “va anar de manera conseqüent cap a la mort”.

Observam l’opressió que deixa a la llum la destrucció de l’oprimit i la petitesa de l’opressor; un món de víctimes on els moments de plenitud estan sempre al marge de les convencions i mai no es poden donar dins cap sistema establert.

El Gall Editor ens ha fet arribar altres obres de Bernhard, sempre de la mà de la traductora Clara Formosa, obres imprescindibles. Bernhard va aprofundir en l’ànima humana, tot emprant diferents gèneres, sempre de manera magistral. És en aquest darrer llibre que se’ns permet entrar sense la tensió de l’esforç per la complexitat d´un argument. Després d’haver-hi accedit i gaudit d’aquestes “píndoles” que el mestre ens ofereix i que ens fem nostres sentim més seguretat per tornar a la resta de l’obra.

Una vegada més, una recomanació sense reserves: la possibilitat d’accedir i gaudir d’un autor que, gràcies a aquest llibre, ens hem fet més nostre.

FITXA DEL LLIBRE

'L’imitador de veus'

Thomas Bernhard

El Gall Editor

Traducció de Clara Formosa

139 pàg.

16 euros