AMB ÈMFASI

‘Llums de tardor’, de Miquel Mas Ferrà

El primer de maig de 1893 assistim al naixement de Martí Torrandell. Fill de carboners, neix amb el destí ben decidit, sense cap possibilitat de plenitud, ni parlar-ne, d’emancipació, li correspon acabar els seus dies a la carboneria, seguint la petjada d’aquells que el van precedir. Martí Torrandell no té característiques d’home passiu, ell aprofita les oportunitats i pren decisions. Per començar, i potser la més important, és lliurar-se de l’analfabetisme. Una parenta intercedeix perquè vagi a escola i els pares ho accepten, passius, fins que compleix dotze anys i la força dels seus braços es pot aprofitar al negoci.

A partir d’aquest moment, passa a ocupar el seu lloc al món. Es relaciona amb els amics que el porten a tenir consciència social. Troba un lloc de feina on no és un obrer més, sinó un jove inquiet i amb ganes d’aprendre que treu tot el profit del seu potencial. Els esdeveniments històrics l’afecten de manera directa. Assoleix una posició social molt important, sense deixar de tenir presents els seus orígens. Estima els amics i, malgrat els seus progressos materials, no se n’allunya mai, tolera les persones que la vida posa al seu camí, allà on la societat l’ha situat. No pot conquerir l’amor dels pares, dos éssers definitivament trencats. S’estima amb l’ànima les persones amb les quals va fer les primeres passes quan es va allunyar del seu cau.

Assistim als esdeveniments polítics que van des de 1893 fins a 1937: Se’ns donen a conèixer amb rigor els personatges que protagonitzen la història, els que ja coneixíem perquè la seva trajectòria és reflectida als manuals i, el més important, tots els anònims que ens ajuden a entendre el món: Els amics de la Colla i les seves famílies, l’empresari que el contracta en els seus orígens i els seus empleats, l’especulador per a qui treballarà i el seu entorn, les dones que passen per la seva vida…
Tenim a les mans una obra important pel que fa al rigor històric, els fets polítics i socials i la transformació de la ciutat. És una novel·la en què s’aprofundeix en l’ànima humana.

Una recomanació sense reserves, una lectura que ultrapassa els límits locals per esdevenir necessària i que no pot perdre vigència.

FITXA DEL LLIBRE

'Llums de tardor'
Miquel Mas Ferrà
El Gall Editor
420 pàg.
22 €