OPINIÓ
Opinió 09/08/2018

'Merlí', la novel·la i la sèrie

i
Carles Cabrera
3 min

'El món de Sofia' de Jostein Gaarder és com una història de la filosofia per a 'dummies' que s’embolcalla sota el pretext d’un home que posa en reguitzell els grans filòsofs de la història (de Sòcrates, Plató i Aristòtil fins a Marx, Darwin i Freud) mentre els ensenya a una nina petita, Sofia Amundsen. Pensem que el nom d’aquesta ciència prové d’una composició entre la forma prefixada 'filo-', que significa ‘amant de’, i 'sofia', ço és, ‘saviesa’.

'Quan érem els peripatètics', subtitulada 'La novel·la de Merlí', l’ha escrita el guionista Héctor Lozano i l’acaba de publicar l’Editorial Columna. El llibre es basa en l’exitosa sèrie televisiva 'Merlí'. I 'Quan érem els peripatètics' a mi m’ha fet venir en ment 'El món de Sofia'. Merlí Bergeron és un funcionari interí de filosofia que arriba destinat a l’IES Àngel Guimerà, on tindrà el seu propi fill, el batxiller Bruno, com a alumne. És recurrent la frase amb què l’extemporani ensenyant ingressa a l’aula, "vull que la filosofia us faci trempar", per immediatament fer-los sortir d’aquella platònica caverna acadèmica, passejar-se amb ells pels corredors del centre i menar-los fins a la cuina. D’aquí els vindrà el nom de peripatètics del títol, manllevat evidentment d’Aristòtil, que seguí aquesta doctrina amb els seus deixebles.

No faig d’espòiler perquè ja s’indica d’ençà de la primera pàgina que, quan Merlí ja no hi és, Bruno decideix explicar a la seva germanastra Mina qui fou realment son pare i qui formava part dels peripatètics de l’Àngel Guimerà. Aquí es detecten certes concomitàncies amb l’obra de Gaarder. La sèrie, que s’estengué al llarg de tres temporades, es veu condensada en una novel·la de tres-centes planes i busques: a la primera, els alumnes cursen primer de batxillerat; a la segona, el primer trimestre de segon, i a la darrera, fins a final de curs. Els títols dels capítols els encapçalen sovint noms de filòsofs il·lustres com en 'El món de Sofia' (Plotí, Epicur, Maquiavel, Kieerkegaard, Nietzsche i Hannah Arendt), però es presenten sense ordre ni concert atès que l’excentricitat de Merlí el converteix en incapaç de regir-se pel programa de l’assignatura o la cotilla de la selectivitat.

La ficció televisiva gira entorn del caràcter principal, que el dia que comença a l’institut l’han desnonat de ca seva i se n’ha hagut d’anar a viure amb sa mare. La seva exdona ha partit a viure a Roma i el fill ha de romandre a Barcelona a disgust amb son pare i la padrina. En canvi, ja ho hem dit, el punt de vista novel·lístic pertany a Bruno. De les tres temporades, a la d’enmig, Bruno es traslladava a Itàlia amb sa mare per mantenir una relació amb el jove Nicola i a la tercera tornava a Barcelona per mirar de reconquerir el 'malote' de Pol. Quan tornà a aparèixer en pantalla, l’únic que ens revelà és que ho havia deixat córrer amb Nicola perquè aquest li havia fotut les banyes; en canvi, i aprofitant la focalització en el personatge, 'Quan érem els peripatètics' acompanya el fill de Merlí a la Ciutat Eterna i es recrea extensament en la relació entre els dos joves. D’una banda, podria ser que el llibre necessitàs un cert esquer per no esdevenir una còpia calcada de l’argument de la sèrie –que, per la resta, ho és!–, però per l’altra es genera el dubte de si econòmicament no s’havia convertit en inviable situar una part del rodatge a la capital transalpina. No ho resoldrem pas aquí...

Sota el meu parer, on coixeja més el llibre rau precisament en el punt de vista triat. La càmera es movia més lliurement i convincent pels espais, però damunt el paper no acaba de tenir sentit del tot que Bruno sigui un personatge que tingui accés als moments més íntims de tota la resta de l’elenc. Tanmateix, i en qualsevol cas, 'Quan érem els peripatètics' és una oportunitat excel·lent per part dels lectors per retrobar-se amb els instants més corprenedors, les escenes més aplaudides i els actors preferits de cadascú d’una de les sèries de Televisió de Catalunya que més efecte ha tingut dels darrers temps.

stats