OPINIÓ

Més necessaris que mai

MÉS és més necessària que mai per ancorar la política progressista a les Balears. Ho saben els partits polítics amb els quals hem compartit responsabilitats de govern, no tan sobirans com el nostre

Vivim moments crucials que fa unes setmanes no havíem imaginat.

Sabíem que la situació era insostenible, deteriorada cada dia més per la corrupció ufanosa, la involució democràtica i la regressió social. Pensàvem que els poders polítics, econòmics i mediàtics ens havien endinsat en l’onada ultradretana que s’expandeix als Estats Units i a alguns països europeus. La passivitat, la debilitat o el populisme dels principals partits de l’oposició al Congrés no permetien albirar-ne una sortida.

Però s’havien traspassat els límits tolerables, políticament, socialment, èticament i estèticament. La destitució fulminant de M. Rajoy i el canvi de govern han obert una encletxa d’aire nou.

I, perquè són temps crucials, aquí i ara, som més necessaris que mai.

Tenim una certa esperança, però no una confiança plena, en l’acció del nou govern de l’Estat, presidit per Pedro Sánchez. Però també tenim ben clar que el model constitucional amb el qual es va fer la mal anomenada “transició” ha quedat tan obsolet que ens ofega. Que el neoliberalisme econòmic i el conflicte català han despertat els monstres de la intolerància i l’espanyolisme més ranci... Jo no som insensible a aquestes amenaces. Per això, vull implicar-m'hi a fons.

Les primàries per les quals aquest dissabte la militància i la gent propera de MÉS per Mallorca triaran els caps de llista a les eleccions al Parlament i al Consell de Mallorca, que se celebraran d’aquí a un any, han estat un estímul per comprometre’ns encara amb més fermesa amb el nostre projecte. Volem contribuir decididament a consolidar un govern progressista a les Illes Balears, on les persones siguin el centre de la nostra atenció.

Som sobiranista perquè som d’esquerres, i per això vull que la sobirania sigui de les persones, no de la banca. Som d’esquerres perquè crec que la dignitat de les persones necessita la igualtat d’oportunitats, que només pot aconseguir-se amb uns serveis públics que garanteixin educació, salut, mobilitat, atenció a la dependència, equilibri mediambiental. I la dignitat necessita també la llibertat: de pensament, d’expressió i d’opció vital. I jo, des de Mallorca, des de MÉS per Mallorca, em sent fort i lliure per reclamar, exigir, al govern de l’Estat que respecti i atengui els drets col·lectius que tenim com a poble. Perquè la política va d’això, d’atendre i procurar la felicitat de les persones.

Des que tenc vint anys estic compromès amb la gent del meu país. Primer, com a treballador social amb els joves i la gent gran; després, com a regidor i batle durant deu anys de l’Ajuntament d’Esporles. Ara, com a president del Consell de Mallorca. Tenc experiència a presidir equips dins els quals estic en minoria. Perquè m’agrada escoltar, m’agrada aprendre, m’agrada sumar idees i il·lusions.

Les pròximes eleccions autonòmiques i locals són crucials. Hem de continuar, enfortir i consolidar els projectes que vàrem iniciar fa tres anys. Vull dir amb absoluta convicció que ara MÉS és més necessària que mai per ancorar la política progressista a les Balears. Ho saben els partits polítics amb els quals hem compartit responsabilitats de govern, no tan sobirans com el nostre. Cal que ens hi impliquem ben a fons. Som més necessaris i necessàries que mai.