Opinió 05/03/2018

De Mònica Terribas al Tribunal de Batlles, passant per Francesc Robert i el cap de Govern

En un episodi que passarà a la història de l'esperpent, el tribunal sentencia que, per molt que siguis cap de Govern, no pots acomiadar com et dona la gana

i
Albert Roig
2 min

Quan el governant fa de l'abús de poder la seva arma per imposar el seu criteri, esdevé una immoralitat. Quan aquest abús, a més, es fa per apartar del mig aquell o allò que no agrada sense avenir-se a cap tipus de normativa, el que esdevé és una actuació autoritària. Dic això després de conèixer la sentència del Tribunal de Batlles sobre l'afer de l'acomiadament de Francesc Robert com a director de RTVASA. (Poden llegir la notícia aquí). L'afer retrata un escenari amb tres actors: la llibertat d'expressió, l'autoritarisme i els criteris a l'hora de fer nomenaments.

En un episodi que passarà a la història de l'esperpent, tant per la seva durada com per l'estat d'ànim crispat que va crear en determinades personalitats de dins i fora de Demòcrates per Andorra, el que ens ve a dir el text de la sentència és que, per molt que siguis cap de Govern, no pots acomiadar arbitràriament persones la condició laboral de les quals està subjecta a una llei, sinó que ho has de fer seguint els conductes que aquesta normativa et marca.

No hi ha res a dir sobre el fet que el cap de Govern hagués perdut la confiança sobre l'aleshores director, potser no tant per com va rebre Martí les declaracions que va fer en el marc d'una tertúlia amb Mònica Terribas, sinó per les pressions que va rebre posteriorment, tant del grup parlamentari com, cal intuir sense errar, del Palau Episcopal. En canvi, sí que hi ha molt a dir sobre les represàlies a l'exdirector d'RTVASA i el procediment emprat a l'hora de cessar-lo en les seves funcions per haver exercit la llibertat d'expressió.

Però és que el problema ve de l'arrel, ja no és si Robert podia o no exercir el dret a la llibertat d'expressió (que és claríssim que sí) i va fer unes declaracions desafortunades (per segons qui) o afortunades (a criteri d'altres) sinó que el nomenament, manteniment o acomiadament d'un director d'una televisió pública mai s'hauria de regir pel grau de confiança que hi tingui el Govern, sinó per criteris únicament professionals.

Darrer apunt: les declaracions es van fer justament en el mateix programa en el qual el ministre portaveu Jordi Cinca es va posicionar clarament a favor del concepte del dret a decidir creant un conflicte diplomàtic. Era el 29 de novembre de 2013, el vendaval radiofònic Mònica Terribas va passar per Andorra i va posar el país potes enlaire.

stats