AMB ÈMFASI

‘Muerte de un hombre feliz’ de Giorgio Fontana

Ens situam a l’any 1981 a Milà, on el fiscal Giacomo Colnaghi investiga la mort d’un polític democristià per part d’un terrorista d’esquerres. Colnaghi té orígens humils, el seu pare era partisà, un home que, guiat pel sentit comú, va lluitar pels ideals que el moment li va donar a conèixer.
Colnaghi admet que pertany a una societat que ha fet possible que l’orfe d’un partisà esdevingui un fiscal prestigiós, però això no el fa còmplice; vol entendre l’altre, té necessitat d’esbrinar les raons dels que maten. Ha conegut la dona i el fill del polític mort, també ha parlat amb l’acusat, vol entendre, la seva honradesa el fa sincer i transparent amb la persona amb qui parla. El terrorisme no és el camí, entén que l’Estat que genera desigualtats n’es responsable, però l’horroritza la resposta violenta; és un home a qui també han fallat les ideologies. Malgrat tot, no pot deixar de creure en les persones.

El dolor de la guerra hi és present, les víctimes dels anys 40 encara circulen, el cor té el seu ritme per acceptar i perdonar. Luigi té 15 anys, és el fill del polític que han mort, demana justícia, no accepta cap resposta que no sigui matar l’assassí del seu pare. Colnaghi li vol fer entendre que hem de cercar altres vies, que hem de “conviure” amb els que han matat els nostres. Ell ho ha fet, ell ha trobat la manera de viure, ha optat per la “reconciliació”, vol entendre, vol mirar als ulls de qui tingui davant. Aquesta actitud que el porta a la plenitud a la seva quotidianitat no serveix per canviar el curs de la història; ell també ha de pagar amb la seva vida, ell també deixarà mare, dona, fills, amics, col·legues... víctimes d’una ferida fatal, per als quals una vida serà massa curta per trobar la tranquil·litat i arribar a “perdonar”.

Com a lectors, pensam impotents que la vida de Colnaghi no es podia sacrificar sota cap concepte, tampoc la vida del seu pare, tampoc la de tants d’altres homes imprescindibles, perquè la convivència no sigui una utopia.

Giorgio Fontana, un home nat al 1981, un autor a qui prometem fidelitat.

FITXA DEL LLIBRE

‘Muerte de un hombre feliz’
Giorgio Fontana
Traducció Pepa Linares
Editorial Asteroide
257 pàg. / 19,95 €