Nelson Mandela, Àfrica i les Nacions Unides

El Dia Internacional de Nelson Mandela ha comptat, aquest any, amb una novetat: l’atorgació dels United Nations Nelson Rolihlahla Mandela Prize, una commemoració quinquennal que té l’objectiu de reconèixer dues figures que hagin dedicat la seva vida al servei de la humanitat

Cada 18 de juliol, des de fa sis anys, l’Organització de les Nacions Unides commemora el Dia Internacional de Nelson Mandela amb el propòsit de recordar la seva figura i el seu llegat. Des de l’any 2009, The International Nelson Mandela Day fa una crida a tots els ciutadans del món per tal de fomentar un canvi positiu, per petit que sigui, a través de voluntariats i acció social.
 
Aquest any he pogut ser testimoni directe de la diada de Nelson Mandela des de dins la mateixa l’ONU. Des del passat juliol, i fins el mes de desembre, tinc el privilegi de col.laborar al Departament d’Informació Pública (DPI) de les Nacions Unides, l’òrgan que s’encarrega de gestionar tota la comunicació relacionada amb l’ONU. En concret formo part del Departament Africa Section, des d’on s’edita el magazín d’anàlisi econòmic i de desenvolupament del continent africà, l’Africa Renewal ( www.un.org/africarenewal).

Fer pràctiques a l’ONU és un dels principals objectius per a la majoria d’estudiants de relacions internacionals. El procés per accedir-hi és llarg, i molt competitiu, però no impossible. Així doncs, durant sis mesos tindré la sort de viure de primera mà com funciona una de les institucions de més pes a nivell mundial.

La seu de l’ONU és immensa, i Nova York és el punt on hi ha establerts els principals òrgans que la composen: la Secretaria General—on hi ha el despatx del Secretari General Ban Ki-moon i on s’ubica, també, el meu departament—, l’Assemblea General, el Consell de Seguretat, o el Consell Econòmic i Social. Un dels avantatges de treballar a l'ONU és, també, l’accés a conferències, 'meetings' i esdeveniments que se celebren pels diferents edificis que composen la seva seu.

El Dia Internacional de Nelson Mandela ha comptat, aquest any, amb una novetat: l’atorgació dels United Nations Nelson Rolihlahla Mandela Prize, una commemoració quinquennal que té l’objectiu de reconèixer dues figures que hagin dedicat la seva vida al servei de la humanitat. D’una banda, la Dra. Helena Ndume, oftalmòloga namibiana, ha estat reconeguda per haver ajudat a més de 30.000 namibians a implantar lents intraoculars i operar cataractes i miopia. D’altra banda, Jorge Sampaio, expresident de Portugal, ha estat premiat per haver estat una peça clau durant la transició democràtica portuguesa i altres iniciatives internacionals, com ara el Global Platform for Syrian Students amb la voluntat de concedir beques a estudiants de Síria.

Després d’aquesta cerimònia, tots els treballadors de l’ONU que volguessin commemorar la diada tenien l’opció de formar part d’alguna activitat voluntària. En el meu cas, tots els membres de l’Africa Section vam estar tres hores al Riverbank State Park, a Harlem, col·laborant en el manteniment dels jardins del parc.