Opinió 07/07/2016

Notícies contra el fatalisme i la resignació

1 min

Enmig de centenars de notícies sobre pèrdua de biodiversitat, contaminació i el consegüent pessimisme, n'hi ha d'altres que són un cant a no resignar-se, una demostració empírica que és possible revertir la tragèdia mediambiental si es vol. La reintroducció i protecció del voltor negre a Mallorca n'és un exemple, d'èxit, talment explicam en aquest diari a partir de la informació de la Conselleria de Medi Ambient.

Que el GOB el tingui com a símbol en el seu logotip no és casual, perquè aquesta espècie va estar a punt de desaparèixer, perseguida per la incultura de la majoria, inclosos els governants. Quan fa 45 anys alguns començaren a parlar de la importància de no perdre biodiversitat, varen aconseguir ser titllats d'innocents, en el millor dels casos, o d'il·luminats, hippies o peluts, en la resta. No existia aquesta consciència que avui s'ha fet normal. Que s'enverinàs l'aliment dels voltors, voluntàriament o no, era habitual. Que qualque escopeter els abatés per pur entreteniment no escandalitzava ningú. I que se n'exhibissin exemplars en captivitat, en unes condicions que ja en aquell moment podien semblar penoses, era considerat una diversió, malgrat que inclogués maltractament.

Venim d'aquí, no cal amagar-ho. Per això s'hauria de fer més publicitat d'aquest èxit, perquè és un èxit de tots. Dels ornitòlegs, bàsicament els que formaren el bessó del GOB, que no comptaren hores ni esforços, però també de tota la societat que ha evolucionat fins a revertir no només la involució de la població de voltors a la serra de Tramuntana, també la sensibilitat individual i col·lectiva. I, per això, ens hem de felicitar.

stats