Opinió 18/06/2018

Obrir el focus del debat

És evident que el sistema electoral ha quedat caduc, però hem de saber afrontar el debat sense pors i sense instrumentalització conjuntural

i
Albert Roig
2 min

Si no som capaços d'afrontar debats que requereixen una reforma constitucional perquè hi ha por que un cop obert es debati sobre altres aspectes institucionals, és que no som una societat sana democràticament parlant. Dic això, després de llegir Jean-Michel Rascagneres en la seva darrera columna d'opinió al Diari d'Andorra i en la qual irònicament fa un breu apunt sobre el seu parer respecte les llistes conjuntes de liberals i socialdemòcrates a les parròquies.

De la mateixa manera que crec que l’argumentació de Rascagneres per no afrontar la reforma del sistema electoral no és vàlida, també penso que aquesta opció de llistes conjuntes com a instrumentalització de dues forces tan contraposades només per repartir-se representació parroquial -un per cada força política- sense cap vincle programàtic, no fomenta cap ruptura del sistema electoral sinó tot el contrari. Des del meu punt de vista enforteix l'opositor, crida al vot útil davant la impossibilitat dels que pacten de treure majoria amb el vot dividit de la parròquia i fomenta l'abstencionisme per perdre l'elector liberal o socialdemòcrata el referent polític aliant-se amb l'etern rival amb qui, dit de passada, no pactarà un programa de govern. Només hi veig un avantatge, i és que, com a mínim, amb la seva proposta han obligat a la gent que en parli i als polítics a posicionar-se.

És més que evident que les regles que ens vam dotar com a societat per elegir els nostres representants polítics estan caducades, que cal revisar-les amb profunditat. Però que cal fer-ho sense pors -com les que irònicament esmenta Rascagneres- i sense instrumentalització conjuntural -com la de liberals i socialdemòcrates-. Obrir el focus del debat i la reflexió, fer partícip la societat per afrontar la reforma a anys vista com si d'un nou procés constituent es tractés.

stats