Operació Andorra

La presència d’agents de la Guàrdia Civil per seguir la pista de tres milions d’euros qüestiona la sobirania i la independència del país

Passin que veuran el piset. El lavabo és al fons a la dreta. La cuina a l’esquerra. Els acompanyarà un dels nostres comercials. Per si de cas, que no es perdin. Han vingut agents de la Guàrdia Civil a fer escorcolls a Andorra en el marc de l’operació Térmyca per delictes contra l’administració pública, centrada en diversos ajuntaments catalans. Segueixen la pista de tres milions d’euros que s’han pogut amagar al país per mitjà de cortines financeres i, pel moment, han trobat una llista de persones amb societats ‘offshore’.

L’acció posa en qüestió la sobirania i la independència d’Andorra però també la capacitat de la nostra policia, Perquè els que han vingut aquí no són precisament els Navy Seal sinó un dels cossos de seguretat d’un país, com Espanya, on tot i viure sota l’amenaça del jihadisme, no es pot impedir que el telèfon del ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, estigui intervingut. És el mateix del qual depèn la Guàrdia Civil, l’Operació Catalunya i el petit Nicolás. El que no entén la separació de poders ni que serveix a un estat aconfessional, que assegura tenir un àngel de la guarda que es diu Marcelo i que l’ajuda en petites coses de la vida quotidiana com trobar aparcament. Afirma que l’homosexualitat és una amenaça a la reproducció de l’espècie humana, fa paral·lelismes entre l’avortament i el terrorisme etarra, condecora amb la creu de plata de la Guàrdia Civil la Santíssima Verge dels Dolors i la de l’Amor, i envia la policia a la seu del diari ‘Público’ per confiscar, sense ordre judicial, les cintes de les seves converses conspiratòries amb l’excap de l’oficina antifrau de Catalunya.

Ara, alguns dels seus subalterns es passegen per Andorra com si fossin virreis en territori conquerit, els visirs residents britànics a Zanzíbar o els responsables de l’establiment espanyol al Rif, Ifni i Tarfaya. Així les coses, no es estrany que una cadena de restaurants de sushi busqui, en un anunci, personal per treballar a la província d’Andorra.