Publicitat
Publicitat

Papa Francesc! Ajuda’ns a avançar!

Sóc totalment agnòstic i irreligiós però prego cada dia perquè el Papa Francesc senti el cap i prengui una decisió sobre quines han de ser les atribucions del proper Bisbe d’Urgell

Rumor o notícia, però sembla que el Papa Francesc és raonable i entén que els anacronismes no tenen massa sentit. És lògic que pensi així, si realment pretén, com sembla, modernitzar l’Església amb tota la seva dimensió (institució molt allunyada dels temps actuals). Si realment Jorge Bergoglio pretén que el bisbe d’Urgell faci de bisbe i res més que de bisbe (tasca que, suposo, ja deu donar una feinada de Déu!) el Papa haurà fet un gran pas endavant i ens haurà ajudat a nosaltres, andorrans, a modernitzar una institució totalment anacrònica que aquí en diem coprincipat i que al Segle XXI no té ni cap ni peus, ni sentit democràtic. I la millor manera de modernitzar la institució del coprincipat és fer-la desaparèixer. Fet que no ens fa ni més ni menys andorrans, igual que els francesos no deixen de ser francesos per portar més de dos segles sense tenir rei, quan la dinastia borbònica havia identificat el regne de França durant segles.

Si realment l’Estat Andorrà té voluntat i sentit d’existir, existirà amb coprínceps o sense. Ara bé, una altra cosa és que en el context econòmic actual i en el context europeu sigui capaç de subsistir, però el dilema seria el mateix amb coprincipat o sense, així que tant per tant siguem moderns i sobretot democràtics. I això ja són figues d’un altre paner, però cal parlar-ne i estrènyer els qui manen perquè de moment sembla que només tinguin la vista posada en el curt termini més immediat. O miren endarrere i fan una oda i una admiració del coprincipat o miren el curt termini, ara bé mirar endavant poc! I tinguem en compte que no és l’existència d’una institució medieval el que ens fa més independents sinó la nostra voluntat de ser i la conjuntura econòmica.

Sóc totalment agnòstic i irreligiós però prego cada dia perquè el Papa Francesc senti el cap i prengui una decisió sobre quines han de ser les atribucions del proper Bisbe d’Urgell. Sant Pare, ajuda’ns i treu-nos de l’Edat Mitjana per portar-nos al temps actual! Tot i que, sigui dit de pas, el que més moderns ens faria, i més demòcrates, seria que fóssim els mateixos andorrans que demanéssim la fi del coprincipat. Amén.