Pedro Sánchez torna a la cadira

Ni soc del PSOE (ni ganes), ni soc espanyol, però m’alegro que hagi guanyat el senyor Sánchez per davant la rància Díaz

Deia Josep Pla que el que més s’assembla a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres, i és ben cert, ho comparteixo plenament. El PSOE va fer el paper de la trista figura donant suport a la investidura de Mariano Rajoy amb forma d’abstenció, aixafant des de l’aparell a qui era el seu líder, Pedro Sánchez. L'aixafada va venir sobretot per part dels barons del partit, del grup PRISA i de la pressió exercida per part de factòtums importants i sobretot del 'Santcristo' gros, Felipe González.

Els barons del PSOE preferien un govern ranci del PP abans que una alternativa, i sobretot volien, crec jo, contundència amb el procés català. Clar que tampoc podem dir que Pedro Sánchez fos un gran defensor del procés català, finalment el nacionalisme espanyol és el nacionalisme castellà, el que té una idea d’Espanya en forma de Gran Castella i no de conglomerat plural dins d’un estat. Tot i que, insisteixo, no veig molta diferència amb els altres, si més no Pedro Sánchez parla de 'nación de naciones ', que tampoc sé massa què vol dir.

Total, que en Pedro ha guanyat de carrer la secretaria general del PSOE. Amb una contundència poc esperada. Pels catalans no variarà massa la cosa, però com a mínim no hauran de sentir el discurs ranci i carca que encarnava la senyora Susana Díaz. El grup PRISA, el 'Santcristo' gros i el seu entorn van intentar un cop d’estat al PSOE i no se n’han sortit massa bé. A veure com evoluciona ara la legislatura espanyola que lidera Mariano Rajoy quan comenci a anar mancada de suports o quan es plantegi una moció de censura de forma seriosa i no amb finalitats propagandístiques. I caldrà veure si amb un Pedro Sánchez totalment reforçat al capdavant del PSOE el tema català canvia (ho dubto, ja he dit allò de l’espanyol de dretes i l’espanyol d’esquerres).

Què deu dir avui El País? A l’hora d’escriure aquestes ratlles, encara no l’he llegit. Es convertiran en pedristes? Sembla poc dominable, però tampoc sembla molt llarg quan escoltem els seus discursos prefabricats i, al meu entendre, poc convincents. A veure què passarà. En tot cas ni soc del PSOE (ni ganes), ni soc espanyol, però m’alegro que hagi guanyat el senyor Sánchez per davant la rància Díaz.