Petitvalira, i el que queda d’Andorra

Si subsistim vint anys com a Estat, ja serà molt

És evident que Grandvalira és una marca ben posicionada al mercat i que, segons alguns rànquings, Grandvalira està entre els quinze o vint destins més buscats pels esquiadors d’arreu del món. Ara bé, això no ha de voler dir que perquè la marca i el domini estiguin consolidats i posicionats, el Govern pugui fer que algunes ‘cacicades’ passin com una piconadora al·legant interès nacional. I pensar que ningú serà capaç de trencar una cosa com Grandvalira, que està molt consolidada. 

Davant del projecte de la plataforma de Soldeu –amb 500 places de pàrquing incloses–, a més de violar determinades normes de medi ambient, perjudica greument un dels socis de Grandvalira. És difícil pensar que tant el Govern com la justícia reaccionin retirant el projecte quan suposadament és d’interès nacional. I quina arma té Saetde davant el fet que previsiblement ni el Govern ni la justícia faran canviar? Doncs només en té una: desfer Grandvalira.

Realment era l’única opció i és comprensible que l’hagi fet servir. No podem ara culpabilitzar ni Saetde ni el seu accionista majoritari del trencament de Grandvalira, quan el què ha fet és utilitzar l’única forma que tenia per defensar-se de la piconadora que utilitza, ja no el Govern dels millors, sinó el Govern dels cacics. Déu meu senyor, quin país!

El turisme de neu queda molt tocat, el sector financer està tocadíssim i té un futur francament incert. A més, el comerç aguanta com pot però tampoc amb l’alegria de fa algunes dècades. Em pregunto si Andorra, tal i com la coneixem, té algun tipus de futur amb aquest tipus d’actituds dels governants com la imposició de la plataforma de Soldeu.

Fa una dècada deia que si no es prenien mesures al nostre país li quedava un màxim de 30 anys de vida. Passats aquest anys seríem absorbits per algun dels veïns amb alguna forma que permetés mantenir el nom i la història, però absorbits al cap i a la fi. Això ho deia fa una dècada, avui dic que si subsistim vint anys com a Estat, ja serà molt. Ep! I que consti que no és el que vull que passi, però si seguim així és el que crec que passarà. I llegia l’altre dia que DA guanyaria les properes eleccions segons les enquestes, doncs no entenc res! Però res de res!