Els Pirineus, una oportunitat

Malgrat que Andorra ha estat, i continuarà sent, un dels principals motors econòmics de la regió, hem de reconèixer que també ha contribuït al creixement econòmic del país

El divendres passat vaig tenir l’oportunitat d’assistir a la 28a Trobada empresarial al Pirineu, celebrada a la Seu d’Urgell. Un esdeveniment que reuneix més de 600 participants, entre empresaris i directius d’empreses. La forta implicació d’Andorra es pot veure, no només pel nombre de participants del nostre país a la trobada, sinó també amb el fet que una empresa del país n’és un dels principals patrocinadors.

Aquesta trobada m’ha permès conèixer de primera mà l’interès que desperta, als nostres veïns, tot el procés transformador que està duent a terme Andorra en els darrers anys. Un procés que veuen com un pas lògic dins d’un entorn globalitzat i de cooperació entre estats i regions, i com una oportunitat per part d’ells d’accedir a un dels principals motors de la regió.

Malgrat que Andorra ha estat, i continuarà sent, un dels principals motors econòmics d’aquesta regió, hem de reconèixer també que aquesta regió ha contribuït de forma important al creixement econòmic d’Andorra.

Prova d’això n’és, d'una banda, la gran quantitat de visitants que tenim d’aquest territori, els quals fan una despesa important al nostre país. Per l’altre, també cal destacar el gran nombre de residents al nostre país que provenen d’aquesta zona, així com tots els transfronterers que diàriament vénen a treballar.

El procés d’obertura econòmica, la signatura de CDIs, tant amb Espanya com amb França, la millora de les vies de comunicació i el futur acord d’associació, que actualment s’està negociant, són i seran molt bones eines per poder emprendre col·laboracions a una i altra banda de la frontera.

Actualment, ja en tenim exemples com la col·laboració conjunta per promocionar l’ús de l’Aeroport d’Andorra-La Seu, facilitar que es puguin cobrir llocs de feina a Andorra, preferentment amb gent de la regió, la millora de les vies d’accés al país i la col·laboració conjunta per millorar la seguretat contra les allaus. O participant als projectes del POCTEFA, programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer dels tres països.

El següent pas no és només continuar atraient al nostre país inversió provinent d’aquestes regions, sinó que les nostres empreses vegin aquest àmbit territorial com una oportunitat magnifica per fer créixer els seus negocis en un entorn ben conegut, amb una llengua comuna i una voluntat clara de fer d’aquest àmbit territorial una regió dinàmica i sostenible.