AMB ÈMFASI

'Por ley superior' de Giorgio Fontana

Roberto Doni és un fiscal amb unes constants a la vida que l’allunyen de paranys que semblen insalvables. En la seva quotidianitat hi ha trets que el comprometen:

  • La reproducció de la Magdalena de Georges de la Tour, aquella espelma amb una flama viva.
  • A l’escriptori del seu ordinador té un document que revisa i amplia des de fa anys, el seu Testament: …”una pequeña biografía moral, con epígrafes del uno al quince” (pàg. 73).
  • La contemplació de la façana del Palau de Justícia en què uns claus negres que es poden confondre amb taques del marbre fan que l’edifici es mantingui dret.
  • La mort d’un home just, de l’amic que va desaparèixer quan tots dos eren joves, quan tenien la vida per davant; l’amic amb qui va caminar pel cim del Duomo, l’amic del qual el separava la relació amb Déu que l’altre mantenia i ell només veia des de lluny.

El nostre Home ha de patir, tot sovint, punts de vista de col·legues que el fan sentir molt sol.

En un moment determinat apareix a la seva vida una periodista freelance, una noia que es desplaça amb bicicleta i que sobreviu treballant a temps parcial en una llibreria. Ha triat exercir la seva professió sense fer concessions; és una dona brillant que decideix fer tot el que pugui a favor d’un immigrant que ha estat empresonat malgrat ser innocent, una persona a qui s’aplicarà un càstig que no li correspon.

Aquesta dona –compromesa amb la veritat i la justícia– és algú amb qui el nostre protagonista comparteix la manera de fer. D´ella no rep propostes vergonyoses com les que li han arribat de certs col·legues: per cedir “davant del mal menor”, la jove periodista i ell es valen d’“armas ligeras”:

… “Inteligencia, honradez, espíritu de sacrificio y, sobre todo, la idea de que luchar era mejor que rendirse…” (pàg.  201).

Elena exposa les seves teories, basades en un evangeli propi: el mal és el patiment i el bé és la salvació per a aquells que la mereixen (pàg. 202).

Fa una visita al Mestre que viu retirat i aïllat, el Mestre erudit i políticament valent en el moment que li va tocar viure, un interlocutor vàlid.

Amb tots aquests elements el nostre Home s’enfrontarà al món per fer justícia, per defensar un innocent i per salvar-se ell mateix, que ha triat viure sense racons a l’ànima.

Aquesta és una reflexió del tot oportuna en el temps i Giorgio Fontana, un autor a qui no podem deixar de prometre fidelitat. Una vegada més, una recomanació sense reserves.

FITXA DEL LLIBRE

'Por ley superior'

Giorgio Fontana

Traducció de Carlos Manzano

Libros del Asteroide

264 pàg.

10,99 €