AMB ÈMFASI

'Portugal', de Miguel Torga

Miguel Torga (Tras-os-Montes, 1907-1995) és l’autor de ‘Portugal’, publicat al 1950. 

Comencem visitant el bressol de la Pàtria, el bressol determinant: “L’autoritat emana de la força interior que cada un porta del bressol” (pàg. 27).

Torga va néixer sense oportunitats i amb un destí ben clar: la pobresa més absoluta. La seva formació va ser pur sacrifici, tot va arribar amb un cert retard, cap instant no va ser perdut, sinó que totes les vivències van configurar l’autor honest, brillant, profund... Res no li va ser donat, l’actitud de lluita va ser una constant. Fins l’abril del 74 no va arribar un cert reconeixement, ell va ser sempre –com correspon a un clàssic– l’esperit crític que avui ens és vital.

Els lectors caminem al seu costat, aprofundim en la llum, en les pedres i, sobretot, en les Persones. Les seves sentències trobaran sempre ressò dins nosaltres; a Porto ens diu:

“Quan es vol imitar i suplantar l’aliè, el que s’aconsegueix és minvar el propi. Només és gran la multiplicació incansable de l’autèntic” (pàg. 57)

“Allà on la naturalesa no vol, ni les calàndries canten” (pàg. 82)

Amb quina naturalitat, amb quanta humilitat ens ofereix el seu pensament... Sentim la seva mirada i el compromís d’haver viscut la “gràcia” de transitar amb l’Home bo, just, amb el savi, per aquesta terra que ens és propera, aquesta terra que és dificil conèixer i no estimar.

Ens diu que es dona una “incompatibilitat” entre Lisboa i la província però, tot i això,  s’estimen, no poden deixar de “visitar-se”.

El nostre caminant se sent “alleugerit i content” en arribar a l’Algarve, no li cal ni tant sols fer versos:

“Poema és tota aquesta pàgina oberta davant meu, cal·ligrafiada d’esperança i de calma” (pàg. 112)

L’Algarve el fa pensar en un paradís “on la mortificació cristiana no pugui entrar de cap manera”.

Els lectors disposem de paradisos als quals podem recórrer per refer-nos, llocs on trobem forces per continuar. Torga és el Mestre que sempre hi és i amb les seves Paraules tornarem a Portugal a cercar les pedres que ell va trepitjar, donant a cada passa la màxima transcendència, vivint el compromís, la gratitud i el privilegi de la seva companyia.

FITXA

'Portugal'
Miguel Torga
Traducció d’Antoni Xumet Rosselló
El Gall Editor
119 pàg.
15 €