Posar el carro davant dels bous

El primer que hauria de fer un govern seriós i una oposició responsable és definir quin model de televisió es vol abans d'encarregar estudis sobre la ubicació de l'equipament a l'edifici històric de Ràdio Andorra

 

El gest que es va produir al Consell General la setmana passada aprovant una moció per al qual s'insta el Govern a dur a terme durant el 2017 els estudis per avaluar els costos i la logística necessaris per ubicar les instal·lacions d'RTVASA a l'edifici de l'antic centre emissor de Ràdio Andorra és un gest inútil. Puc entendre el cansament, perplexitat i fins i tot una certa ironia parlamentària al voltant de la indefinició de l'ús que se n'ha de fer de l'edifici històric, una indefinició que, recordem, no és nova i que s'ha anat arrossegat al llarg dels anys.

És un gest inútil perquè el primer que hauria de fer un govern seriós i una oposició responsable és definir quin model de televisió es vol o pot assumir el país. Ningú mai ha estat capaç de fer-ho, hagi estat del color que hagi estat el govern –blau, vermell o taronja–, i malgrat que els professionals del ram ho han reclamat en diverses ocasions. Però més enllà de l'aspecte laboral i professional és clar que sense aquesta definició de model de televisió és impossible projectar cap estudi seriós que afini sobre si és possible o no que l'equipament de la ràdio i la televisió públiques es traslladi al Roc del Pui d'Encamp. Perquè qui el faci, sota quins paràmetres avaluarà la seva idoneïtat? Només podrà ser en funció de quins mitjans públics l'Estat estigui disposat a assumir el que marcarà la seva ubicació física. Fer-ho a la inversa és posar el carro davant dels bous.

Certament, però, el que va aprovar el Consell no deixa de ser un estudi, i ja se sap que de forma majoritària els estudis s'encarreguen quan es vol que alguna cosa quedi com està.