Què té Nova York?

Nova York és la ciutat que no s’acaba, la ciutat que constantment canvia i evoluciona, una ciutat que sorprèn i que et fa sentir completament estranger en el moment en què t’hi sents més immers

Més enllà de ser 'la ciutat que mai no dorm', Nova York és la ciutat que no s’acaba, la ciutat que constantment canvia i evoluciona, una ciutat que sorprèn i que et fa sentir completament estranger en el moment en què t’hi sents més immers. Després d’haver-me allunyat de Manhattan per Nadal, comparteixo els components que, per a mi, fan especial aquesta ciutat.

DIVERSITAT. Nova York és una ciutat per a tothom, des del més cosmopolita al més alternatiu. Només cal saber adaptar-s’hi. Durant els primers dies et col·lapsa, però poc a poc aprens a compaginar les responsabilitats amb la vida social. En qüestió d’una setmana he pogut veure en directe a Mötley Crüe al Madison Square Garden un dilluns, anar a l’òpera al Carnegie Hall un dimarts, gaudir d’un musical de Broadway un dimecres, assistir al còctel inaugural de l’exposició de cubisme del magnat Leonard A. Lauder al Metropolitan Museum Art (MET) un dijous al vespre i atendre una conferència del professor Noam Chomsky a les Nacions Unides un divendres al matí. Hi ha oferta per a tots els gustos, cada dia de la setmana.

CÒCTEL CULTURAL. Sovint pot ser complicat simpatitzar amb novaiorquesos i americans. La major part de les persones que s’han creuat en el meu camí vénen de fora: el fet de trobar-se en la mateixa situació estableix una connexió automàtica amb els estrangers. Comparteixo pis amb una estudiant d’Istanbul, una estudiant mexicana i una doctora d’origen indi, i són pocs els amics americans que he fet al llarg d’aquests sis mesos. Nova York és un còctel d’ètnies, cultures i estils que no es repeteix enlloc més dels Estats Units i cal aprofitar-ho: és una barreja enriquidora i didàctica, i conèixer gent interessant forma part del dia a dia.

SENSE PREJUDICIS. Potser per aquest motiu, Nova York és la ciutat que s’oblida dels prejudicis. Pots sortir al carrer vestit de qualsevol manera, recitar un poema als quatre vents o desfilar amb calçotets per la 5a avinguda. Seran poques les persones a qui cridis l’atenció: a base de familiaritzar-te amb la ciutat t’acostumes a veure qualsevol cosa, per estranya que sigui. Un dels passatemps més entretinguts per als nouvinguts —entre els quals encara m’hi identifico— és asseure’s en una terrassa i observar els vianants.

ESCAPAR. El ritme frenètic de la ciutat pot arribar a esgotar-te, però escapar és senzill. Només fan falta 20 dòlars per comprar un bitllet d’autobús i viatjar cap a Washington DC, Boston, Filadèlfia o Atlàntic City. Explorar la costa est dels Estats Units no és car i val la pena. Un cap de setmana és suficient per visitar la Casa Blanca i Georgetown a Washington DC o els campus de Harvard University i Massachussets Institute of Tecnology (MIT) a Boston. Això sí, al cap de dos dies d’allunyar-te de Manhattan tens la necessitat de tornar-hi: cap de les grans ciutats de la costa est és comparable a la màgica Nova York.

PUNT DE TROBADA. Nova York és una de les ciutats que acull més visitants del món. El fet de viure allà fa que, automàticament, et converteixis en un blanc ideal per a tots aquells que viatgen als Estats Units. Viure a Manhattan és una gran oportunitat per retrobar-te amb persones que fa anys que no veus al teu propi país: al cap i a la fi, tothom acaba anant a Nova York per algun o altre motiu.