Publicitat
Publicitat

Reclam de vertigen

Imprevistos no avaluats posen al descobert mancances de seguretat al Roc del Quer

En un mes i escaig s'ha convertit en un dels reclams turístics més atraient i alhora polèmic del país. El Mirador del Roc del Quer està ben pensat però mal resolt. La sentència no és meva. L'he escoltada aquesta setmana en una conversa de bar entre diversos aficionats al muntanyisme, un d'ells bomber de professió. El punt de partida de la tertúlia, la provocadora fotografia d'un noi posant en perill la seva vida per fer-se una foto al límit de la tempestuosa passarel·la de Canillo.

No hi ha dubte que la moderna talaia té un clar objectiu dinamitzador. Aporta valor afegit a la parròquia. No obstant fa la sensació que hi ha imprevistos no avaluats ni identificats quan tocava que posen al descobert mancances de seguretat. L'anunci d'instal·lar càmeres de vídeo-vigilància per controlar les bretolades pot reduir comportaments incívics. Però la mesura és tèbia. Si algú pren mal, servirà tan sols per tenir-ho enregistrat i constatar-ho. I qui sap si per tenir un vídeo viral.

La presència d'un agent de circulació a l'entrada de la instal·lació és bona però diria que insuficient. Calen accions més contundents. No sóc enginyer ni tècnic, però com a usuari se m'acut, per exemple, una senyalització més explícita, advertiments normatius, monitors o vigilants qualificats, un protocol de seguretat ad hoc o unes baranes més envoltants. Previsió i anticipació han d'anar de la mà per contrarestar improvisació i fets consumats. Implementar mesures responsables evitarà que el Roc del Quer passi a formar part de la llista de llocs on per culpa d' un selfie mal calculat algú acaba accidentat.