Opinió 06/03/2017

Rèdit polític

No he conegut mai cap polític que no faci res per obtenir precisament un rèdit polític, i ja em disculparan la reiteració del mot

i
Albert Roig
2 min

Les declaracions del portaveu del Govern aparegudes ahir al ‘Diari d'Andorra’ dient que les preguntes que formula l'oposició en les sessions de control del Consell General busquen el "rèdit polític" em porten una vegada més a reflexionar sobre l'ús de les paraules i de les expressions per part dels nostres polítics. En aquest cas sobre l'expressió 'rèdit polític' que va associada a la credibilitat i simpatia per les idees que un defensa amb la seva activitat política i, per tant, al d'un potencial electoral. Aquest potencial o aquesta credibilitat es pot obtenir o es pot perdre en funció de quin sigui el resultat de les accions que es faci en el seu exercici de la praxi política.

No he conegut mai cap polític que no faci res per obtenir precisament un rèdit polític, i ja em disculparan la reiteració del mot. Així, vol obtenir un rèdit polític aquell que mana i du a terme una acció de govern, perquè en l'obtenció del rèdit polític hi ha també l'assoliment dels objectius que el seu grup polític vol per al país. Fins i tot si les seves decisions són arriscades, si acaben sortint bé les utilitzarà per obtenir-ne uns beneficis de credibilitat de projecte polític i, conseqüentment, d'augment de suport electoral.

També vol obtenir un rèdit polític aquell que des de l'oposició fa propostes contraposant-les a les de la majoria i provant de fer quallar el seu missatge entre els ciutadans. I, evidentment, també vol treure'n un rèdit polític aquell que pregunta al Consell en sessió de control al Govern intentant posar en evidència les febleses de qui mana. En aquest darrer cas la dialèctica parlamentària tindrà molt a veure amb qui n'obté finalment el guany polític ja que moltes vegades l'acusació comporta un efecte bumerang que acaba amb qui la formula.

Tan legítima és una cosa com l'altra perquè hem de partir de la base que es fa des de la bondat de la defensa d'unes idees, d'un projecte que cadascú creu millor per al país. Una altra cosa és si el rèdit s'obté destruint, cosa que tant pot venir des de l'acció opositora com des de l'obra de govern, com tants exemples hi ha en la història de la humanitat.

stats