Rentadores i rentaplats cotitzaran a la seguretat social

Els robots van arribar amb els nostres padrins en forma d’inofensiva batedora i han crescut per, a priori, fer la vida més fàcil -suposadament- als nostres fills

Experts de diferents àmbits han encès els llums d’alarma. Les màquines que substitueixen l’ésser humà per fer tasques professionals són una amenaça. Asseguren que en els propers 5 anys destruiran fins a 7 milions de llocs de treball en els 15 països més industrialitzats del món. I que això és només el començament. La punta de l’iceberg de la revolució tecnològica en què estem immersos.

La Unió Europea estudia contrarestar aquesta amenaça fent que els robots paguin una pensió. Que cotitzin a la seguretat social, vaja. I si s’obre aquesta caixa de trons, s’encetarà el llarg debat de determinar quines màquines són o no una amenaça. El tòpic ens du als robots de les cadenes de muntatge d’una fàbrica, als braços mecànics que fan feina de manera compulsiva, però la realitat és ben diferent.

Vivim rodejats de robots. D’artefactes que ens fan la vida més fàcil, tant la domèstica com la professional. La qüestió és, la rentadora o el rentaplats de casa han de cotitzar mensualment a la seguretat social? I si es tracta de les rentadores d’una bugaderia o els rentaplats d’un obrador? És més, quan s’hagin de reparar disposaran d’alguna cobertura? Caldrà cotitzar-los les vacances?

A priori els robots substitueixen treballs de baixa qualificació. Cert. Però les noves tecnologies digitals i la intel·ligència artificial dibuixen un escenari nou. Un futur on les màquines faran feines fins ara impensables. No admetre-ho és igual d’agosarat que inventar figures impositives que penalitzin el desenvolupament i la innovació.

El debat està servit. Els robots van arribar amb els nostres padrins en forma d’inofensiva batedora i han crescut per, a priori, fer la vida més fàcil –suposadament- als nostres fills. Encertadament o no, fan part de les nostres vides i cada dia tenen més poder. Són màquines, evidentment. Una amenaça i una oportunitat al mateix temps. Potser la clau de tot plegat passarà per botons de desconnexió en cas de revolta.