Publicitat
Publicitat

Aniversari de la Constitució i inici d'una nova legislatura

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, saluda amb motiu del Dia de la Constitució

Benvolguts conciutadans,

Aquest any la celebració del Dia de la Constitució coincideix gairebé amb l’inici d’una nova legislatura, la VII del període constitucional. El poble andorrà ha emès el seu veredicte amb l’elecció de 28 conselleres i consellers generals i amb aquesta elecció ha marcat el rumb dels propers anys.

És una coincidència apropiada i oportuna la del 22è aniversari de la nostra Carta Magna amb l’inici d’una nova legislatura. Perquè és el moment de forjar nous consensos i de teixir noves complicitats. Uns consensos amplis i transversals que són especialment necessaris a l’hora de continuar definint un model de país que doni oportunitats a tota la ciutadania, especialment a les futures generacions.

Com a societat no ens podem permetre construir aquest projecte de país amb la majoria de la meitat més un dels escons del Consell General. El futur d’Andorra no entén de majories absolutes i conjuntures parlamentàries. És per això que ja des d’ara reitero la voluntat del Govern d’aprofundir en el diàleg, el consens i la pedagogia en aquells assumptes cabdals per al futur del nostre país.

Entre aquestes qüestions, em sembla especialment rellevant l’acord d’associació amb la Unió Europea, que ha de permetre un accés progressiu d’Andorra al mercat interior. En una època en què arreu s’està vivint un cert auge dels extremismes d’un i altre signe, les andorranes i els andorrans poden estar raonablement satisfets que els seus representants polítics hagin estat capaços d’acostar posicions en una qüestió transcendental com aquesta.

Així s’ha demostrat, entenc, en les recents eleccions generals i així quedarà plasmat en la constitució del Consell General: quatre opcions polítiques, quatre visions diferents, però a la vegada confluents en la definició d’un nou model econòmic i social que passa per una Andorra més oberta, més competitiva i més integrada amb el seu entorn i que, a la vegada, sigui capaç de mantenir les especificitats sobre les quals es fonamenten la seva riquesa i el seu benestar actuals.

Fa 22 anys el Principat d’Andorra va superar amb èxit el repte d’homologar el seu sistema polític; que no era altra cosa que una nova versió del repte permanent d’un petit gran país que ha d’estar sempre disposat a adaptar-se a un entorn canviant.

Estic segur que estem preparats, com a societat i com a poble, per encarar aquest nou repte. Comença un temps apassionant per al futur del nostre país i nosaltres, els responsables polítics, tenim el deure de construir amplis consensos a les institucions i d’incloure les ciutadanes i els ciutadans d’Andorra en aquest camí.

Que passeu un bon Dia de la Constitució!