Sant Jordi en paper

El canvi de format, el de passar d'una pantalla a les pàgines d'un llibre, ens ajuda a la desconnexió, a prendre'ns aquella estona de lectura com un punt i a part que ens situa en un espai i temps diferents

Fa pocs anys vam viure un debat sobre si el llibre digital substituiria el de paper. El recordo com un debat intens en el que partidaris d'un i altre costat auguraven grans catàstrofes en els hàbits lectors o grans desaparicions. La veritat és que, de moment, no s'ha produït ni una cosa ni l'altra. Vull dir que al cap del temps un i altre format han après a conviure, no sé si en plena harmonia, però sí que tan llegim una cosa com l'altra.

Cert és que la majoria d'hàbits tendeixen a que tot ho fem per la via de l'ordinador, la tauleta o el telèfon intel·ligent, ja sigui a la feina o en moments d'oci, i en aquest sentit el dia a dia el passem llegint més davant d'una pantalla que no pas d'un paper. Però tampoc és menys cert que el canvi de format, el de passar d'una pantalla a les pàgines d'un llibre, ens ajuda a la desconnexió, a prendre'ns aquella estona de lectura com un punt i a part que ens situa en un espai i temps diferents, perquè llegir un llibre en paper ja és una experiència en si mateixa.

Existiria la Diada de Sant Jordi si el llibre en paper hagués estat reemplaçat pel digital? Tindríem l'allau de presentacions i novetats d'aquests dies? Ja m'agradaria que durant tot l'any hi hagués tant volum de novetats editorials, i que la gent els comprés, és clar, també durant tot l'any. No em queixo, doncs, que al llarg d'aquest darrer mes tinguem una saturació de presentacions de nous títols, sinó que el públic en general no estigui tan receptiu a la compra de llibres la resta de l'any.

Certament, fer un seguiment aquests dies de les noves publicacions és una bogeria, però pensant-ho fredament, sort en tenim de Sant Jordi, la diada per excel·lència del màrqueting editorial i on els llibreters poden fer el percentatge més alt de les seves vendes durant l'any, perquè si no fos així no sé si encara existirien més de la meitat de les llibreries i editorials o ja les trobaríem amb la persiana abaixada.