Sant Jordi

Regalar una rosa (o qualsevol altra flor) o comprar un llibre hauria de ser un acte de pura normalitat i s'hauria de fer també la resta de l'any

La veritat és que una de les diades de l'any que personalment em fan més il·lusió de totes és la de Sant Jordi. La combinació única entre l'amor i estima cap a les persones i la lectura la situen a l'Olimp de les diades i la seva transcendència hauria de ser d'abast mundial.

Sant Jordi és aquell dia que, en certa mesura, ens reconcilia amb la lectura. En el meu cas, la voràgine del dia a dia molts cops no et deixa temps per gaudir de la recerca de la lectura. Trobar temps per llegir costa, però encara me'n vaig sortint a estones abans d'anar a dormir. Malgrat tot, trobar aquell moment per remenar entre la gran varietat de llibres, poder parlar amb els llibreters per escoltar les seves recomanacions i fins i tot parlar amb els propis autors ja és força més complicat i Sant Jordi t'ho facilita. Tot i que si som capaços de buscar i planificar, la resta de l'any també podem trobar aquestes oportunitats i ens hem de felicitar que darrerament a Andorra s'han celebrat força actes d'aquest tipus.

I és que, en els darrers anys, tenim la sort que hi ha un impuls important en la publicació de llibres al nostre país: llibres escrits per gent d'aquí i llibres que parlen de la nostra societat, la nostra història o ens situa com l'escenari per explicar les seves històries. Comprar i regalar aquests llibres és una molt bona oportunitat que tenim tots per conèixer una mica més el nostre país i ajudar a créixer la nostra cultura.

Sant Jordi també m'agrada perquè es trenca la "norma" del fet que els llibres un se'ls compra per a ell mateix. Regalar un llibre i aconseguir que qui el rep el llegeixi (que no passa sempre) i el gaudeixi (encara passa menys) no és una tasca fàcil. Implica conèixer l'altra persona, posar-se a la seva pell mentre es fa la tria i tot i així al final encara tens aquell neguit de si finalment li agradarà o no. És, al cap i a la fi, la màgia de fer un regal, una màgia que no s'ha de perdre, tot i que cada cop més ni a això li acabem dedicant temps i es busca el camí fàcil de demanar directament quin llibre o quin regal es vol.

L'èxit rotund d'aquesta diada també ens ha de fer plantejar algunes situacions que es donen. Costa creure que un percentatge molt important, tant de la venda de roses com de llibres, es faci justament durant aquesta diada.

Regalar una rosa (o qualsevol altra flor) o comprar un llibre hauria de ser un acte de pura normalitat i s'hauria de fer també la resta de l'any. És més, la mostra d'amor o estima cap a les persones i cap a un mateix a través de la lectura hauria de ser norma de fer-ho tot l'any perquè tots ho necessitem.

Fer-ho només un cop a l'any no ens dóna butlla per a la resta de l'any però bé, val més això que no pas no fer-ho cap dia.