'Scalada', una aposta sobre segur

Augurar que aquest any tornarà a ser un èxit no és fruit de tenir poders sobrenaturals, sinó només d'aplicar la lògica

Aquest cap de setmana ha arrencat un nou espectacle del Cirque du Soleil a Andorra, sota el nom de 'Scalada Stelar'. Amb aquesta, ja són cinc les edicions d'un espectacle que ha anat evolucionant i creixent any rere any i que, avui dia, podem dir que està plenament consolidat com a referent turístic de l'estiu al nostre país.

Augurar que aquest any tornarà a ser un èxit no és fruit de tenir poders sobrenaturals, sinó només d'aplicar la lògica a partir de la trajectòria que ha tingut des del seu inici. Ara en parlem com la cosa més normal del món i pocs recorden les fortes crítiques i reticències inicials sobre el seu format i cost. Crítiques que, tot sigui dit, alguns s'entossudeixen a mantenir encara contra tota lògica, i que posen encara en més valor l'aposta feta el seu dia pel ministre de Turisme i el seu equip. En un país especialista a posar traves a tirar endavant projectes nous i assumir una mica de risc, em ve al cap un altre referent en aquest sentit: Vivand, a Escaldes-Engordany. Aquests dos èxits ens han de fer reflexionar sobre el risc de bloquejar altres projectes que actualment tenim en curs, com l'heliport o l'edifici The Cloud.

La millor prova que un esdeveniment funciona és l'opinió dels sectors que hi estan directament implicats. En el cas del Cirque du Soleil, la majoria d'ells eren força crítics i reticents a l'inici i, en aquests darrers anys, s'han acabat convertint en els més fervents defensors. Els resultats parlen per si sols, no només pel fet d'assolir el 100% de ple de l'aforament en gairebé totes les representacions cada any (i això que el nombre ha anat augmentant progressivament) sinó per l'impacte que ha tingut en el sector del comerç i l'ocupació hotelera en un més de juliol que des de fa força anys tenia una ocupació baixa.

Cada any són més els hotels que s'adhereixen a la iniciativa i ofereixen paquets conjunts d'estada més entrada a l'espectacle. També són molts els comerços i restaurants que es bolquen adaptant ofertes i horaris per fer-los compatibles amb l'assistència a l'espectacle. El cas més significatiu és el conjunt d'actes, decoracions i promocions que es porta a terme al sector de Riberaygua i travesseres, fent-se seu l'espectacle.

Fa pocs dies el sector posava xifres a aquests resultats amb previsions d'ocupació rècord per aquest juliol: al voltant del 71%, un 8% més que l'any passat i gairebé un 30% més que l'any 2011 quan l'ocupació es va situar en el 44%. A l'agost, tot i que tradicionalment també ha estat un mes amb una ocupació força alta, s'espera una ocupació rècord del 80%.