Sindicats amb una estratègia equivocada

Un aspecte que cal comentar és la presència del secretari general de l'USdA en la presentació de la candidatura Andorra Sobirana

Fa la sensació que en aquest darrer tram de legislatura els sindicats s'han desorientat una mica. En els darrers dies hi ha diversos exemples de certa improvisació després d'haver aconseguit una de les protestes més multitudinàries de la història d'Andorra.

El Sipaag, amb posteriors adhesions sindicals i de partits, va convocar una protesta a la plaça del The Cloud contra la Llei de la Funció Pública que, com tothom ja sap, està aprovada al Consell General. Després, se suposa que per assegurar una major participació, van ampliar la protesta contra el paquet de lleis laborals que també ha estat validat pel Consell General.

Però aquest cop no van aconseguir la mateixa mobilització. Mala hora per al sector privat les 7 del vespre. Mentre els funcionaris es manifestaven al carrer els empleats dels comerços ho miraven des de dins de les botigues (alguns segurament amb certa enveja) i probablement molts pensarien que aquells que protestaven són uns privilegiats pel sols fet de poder fer-ho mentre ells encara estaven en la jornada laboral. Aquesta hora, a més, va perjudicar el poder de convocatòria perquè encara són molts els treballadors que escolten proclames per la conciliació de la vida laboral i familiar mentre pleguen a les 20 hores i saben els seus dies festius amb 24 o 12 hores d'antel·lació.

Un altre aspecte que cal comentar és la presència del secretari general de l'USdA en la presentació de la candidatura Andorra Sobirana, al costat dels que es van presentar com els promotors d'aquesta llista situada a l'extrem dret de l'escenari polític andorrà. Molts es pregunten què hi feia Gabriel Ubach al costat d'Eusebi Nomen, Ricard Riba, Paquita Mora, Rafel Gaytán, Roser Sorribes o Pere Cerqueda. I si el que pretenia era escoltar en persona les propostes de la futura llista el més normal era seure en un altre lloc i no com un dels convocants més, donant una aparença de suport a una candidatura que, per pura deducció, s'allunya molt dels postulats que defensen les organitzacions sindicals.

I finalment hi ha la reunió que aquest divendres ha convocat la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Eva Descarrega, per tractar amb els sindicats el desplegament reglamentari de la Llei de la Funció Pública, aprovada al Consell General la setmana passada. La ministra ha rebut la negativa a assistir a la reunió per part de la majoria de sindicats, però l'executiu reitera la voluntat de comptar amb ells perquè puguin aportar el seu punt de vista. Finalment no hi ha assisitit cap representant sindical, però no ha estat fins al darrer moment que hi ha hagut púbicament unanimtat davant aquesta invitació.