Síndrome

La tornada a la feina després de les vacances genera l’aparició de consells pràctics, possibles solucions i recomanacions a tenir en compte

Astròlegs, psiquiatres, entrenadors personals, psicòlegs i responsables de recursos humans s’afanyen, com cada any, a donar consells pràctics sobre com superar la síndrome postvacacional amb la tornada a la feina, que afecta un de cada tres treballadors. Aquests dies en sentirem parlar a debats i tertúlies, i llegirem consells pràctics als diaris, revistes, ràdios, televisions i blocs.

Ens explicaran els símptomes --ansietat, esgotament, tristesa o manca de concentració -- i les possibles solucions que semblen una barreja de ‘bonrollisme’ i secta: torna uns dies abans per anar-te familiaritzant com si fos la pretemporada d’un esportista, fes una entrada progressiva, mantén-te positiu, redecora el teu espai de treball, fes esport i pensa que les properes vacances seran millors. Però amb això, a vegades, no n’hi ha prou per superar el ‘jet lag’ emocional.

Si torneu a la feina aquests dies heu d’evitar parlar de futbol, sobretot ara que el líder de la Primera Divisió espanyola és un equip amb poc glamur com l’Eibar. Heu de fugir del company entusiasta, perquè una persona que es reincorpora al treball amb alegria no és de fiar. Busqueu una manera d’estar connectat a la màquina de cafè que us eviti el format presencial i el contacte amb altres éssers. Pot ser via sonda, cable o que algú de total confiança us el porti. No només us mantindreu desperts sinó que, quan us comenci a assaltar la nostàlgia, sempre podreu donar un cop d’ull a la foto d’aquella caleta de la Costa Brava que teniu a l’ordinador, o obrir el pot de Nivea que teniu a la taula i esnifar-lo per recordar els bons moments de platja.

No feu llistes de bons propòsits perquè no només no sou Bridget Jones sinó que, a més, les haureu de tornar a escriure per Nadal. Eviteu parlar d’Instagram, de les vacances o de temes que puguin generar conflicte com els euros andorrans, la recollida de firmes contra els passejos a cavall a Ordino o l’enquesta sobre el vot resident a les eleccions comunals.
Penseu que quan torneu a casa us espera aquella cervesa que heu deixat al matí al congelador i que nou heu tret al migdia. De tant pensar en els consells per superar la síndrome postvacacional us heu oblidat de la cervesa. Necessiteu vacances.