OPINIÓ

Són elles

Són elles. Les qui deixen el que havien de fer per estar juntes. Les qui aparten les etiquetes i les lliçons quan ens veuen en terra o pels niguls. Les qui, malgrat les dificultats i les travelades quotidianes, sempre tenen la paraula justa. La paraula guaridora. La cançó que és la vida posada ben enmig per atendre-la i dir-li: ei, que som aquí i t'estam mirant, nina, què necessites?

Són elles. Les qui travessen una illa per mirar de caminar contra corrent mentre el món els reclama que estiguin pendents de la feina, de les misèries quotidianes o de la darrera polèmica de moda. El món que els reclama, gairebé els exigeix, que estiguin pendents de la resta, llevat d'elles. I s'hi rebel·len. Les qui trafiquen amb informació valuosa i la dosifiquen amb la integritat i la bellesa del millor camell per fer que les ferides no quedin en carn viva.

Són elles. Les qui s'equivoquen, les que moltes vegades van errades i es fan mal però no en fan una veritat absoluta, sinó que es deixen caure damunt els coixins quan una o algunes o moltes d'elles donen l'alerta. Les qui s'estampen contra murs infranquejables una vegada i una altra, i una i una altra vegada troben el matalàs que les acollirà quan ja no puguin fer més coces i cops de puny per obrir l'escletxa. Perquè l'escletxa l'obriran entre totes, malgrat que n'hi hagi que no vulguin pujar al llaüt i s'estimin més un iot de luxe mentre les miren amb tots els seus prejudicis, sentències i privilegis.

Són elles. Les qui no jutgen les dels iots des dels seus llaüts. Les qui no reparteixen carnets d'expertesa o d'una integritat que no ha estat definida. Les qui no acusen les seves germanes d'atrocitats que saben que no han comès. Les qui distingeixen entre la forma i el fons i són capaces de criticar-ne una sense qüestionar l'altre.

Són elles amb qui vull caminar. Vull viure el feminisme i les cures com he après: equivocant-me, caient i tornant-me a aixecar. Però, sobretot, sent conscient que, mentre a vegades ens perdem en atacs, enveges, gelosies i estratègies estèrils, perdem la batalla. I aquesta l'hem de guanyar perquè ens hi va la vida, totes les vides: les visquem com les visquem.