Opinió 23/09/2019

‘The Post’

És una història americana, però que no està tan lluny de tots nosaltres, perquè en definitiva ens recorda perquè existeix el periodisme

i
Albert Roig
2 min

Aquest cap de setmana vaig mirar a través de la plataforma Netflix la pel·lícula ‘The Post’. No, encara no l'havia vist, cosa segurament imperdonable tenint en compte que més d'un la va qualificar en el seu moment quan es va estrenar (2017) com una pel·lícula de culte per als periodistes i per a tots aquells que tinguessin alguna cosa a veure amb l'empresa periodística. Com ja saben l'argument escenifica fets reals que van passar els anys 70 quan The Washington Post va publicar documents secrets del departament de defensa dels Estats Units que posaven en evidència l'actuació dels seu govern en la guerra del Vietnam.

Sota la intel·ligent batuta d'Steven Spielberg, l'actriu Meryl Streep i l'actor Tom Hanks fan una interpretació colossal de l'editora del The Post, Katharine Graham, i el seu director, Benjamin Bradlee. La pel·lícula no és gens empalagosa, al contrari es desenvolupa a un bon ritme amb un guió àgil que centra bona part del debat en les contradiccions internes d'una editora (novel·la en la gestió de l'empresa editora fundada pel seu pare) que ha d'acabar decidint què és millor per al seu diari i les accions acabades de sortir a borsa: no publicar la informació obtinguda per la por a que bancs i inversors li girin l'esquena o pel contrari fer realitat la frase "la qualitat es tradueix en rendibilitat" o dit d'una altra manera "créixer amb qualitat".

Una història real de periodisme i política, en definitiva. I la perversió que significa el finançament de les empreses periodístiques, afegiria jo. És una història americana, però que no està tan lluny de tots nosaltres, perquè en definitiva ens recorda perquè existeix el periodisme, quines són les seves funcions en la societat, i que no hi ha raó d'estat suficient com per silenciar-lo. El missatge és sòlid i en l'època que segurament el periodisme està més desprestigiat la resposta hauria de ser més periodisme!

stats