Opinió 14/11/2015

Tots som un

Els propers anys seran cabdals en el treball conjunt entre govern i comuns per definir tant el conjunt de competències com el model de finançament d’aquestes

i
Marc Ballestà
2 min

No fa ni 9 mesos que vam sortir d’unes eleccions generals i ja tornem a estar, encara que no formalment, en unes altres. En aquest context, comença a ser una pregunta recurrent si la clau d’interpretació de les eleccions és només comunal o si cal analitzar-les també en clau nacional.

La veritat és que veient tant l'evolució de la pròpia societat com de les competències que tenen assignades els comuns i les que han anat adquirint, es fa molt difícil poder dir que unes eleccions comunals es queden només en aquest àmbit. Si més no, els que s’atreveixin a defensar aquesta visió crec que tindran una base argumental poc sòlida.

És veritat que el Comú és l’administració de major proximitat al ciutadà i que el seu principal rol és el de gestionar les responsabilitats directes amb els ciutadans de la seva parròquia. Però també és ben cert que una part de les decisions preses en el seu àmbit tenen molt a dir en la concepció del model de país que volem.

Els propers anys seran cabdals en el treball conjunt entre govern i comuns per definir tant el conjunt de competències com el model de finançament d’aquestes i això, vulguem o no, defineix el model de país que acabarem tenint. És per això que aquest tema no es pot tractar només en clau comunal sinó que cal que tots i cadascun dels cònsols l’abordin en clau nacional ja que ens defineix com a país.

L’atenció social en tots els seus àmbits també respon a aquest paradigma. Les tasques i funcions que actualment assumeixen els comuns en l’àmbit assistencial cal que, tal com estableix la recent llei de serveis socials i sociosanitaris, es gestioni de forma eficient i conjunta, establint les responsabilitats de cada part, entre el ministeri de salut i els comuns. I, per tant, el model sociosanitari resultant també ens defineix com a país.

Les inversions que fan o afecten els comuns també cal que es facin en clau de país. S’ha acabat l'època en què estirar més el braç que la màniga es podia assumir i cada administració tirava pel dret. Ara cal que totes aquelles infraestructures que tinguin un impacte general es facin sota criteris del bé global del país i, per tant, en col·laboració amb les diferents administracions. No es tracta de competir entre les diferents administracions sinó de col·laborar. I això també ens defineix com a país.

Per tant, espero i tinc el convenciment que tots els candidats que es presenten a les properes eleccions comunals, a part de les seves propostes centrades en l’àmbit purament parroquial tindran en ment el seu impacte nacional perquè això ens defineix com a país i perquè tots som un.

stats