Turista ‘low cost’

La majoria d’hotels que ofereixen entrada al Cirque du Soleil són de quatre estrelles

No sempre i, com més gran em faig, cada vegada menys. Però en cert sentit he estat i continuo sent una turista ‘low cost’. Espero que els islandesos aquest estiu m’ho perdonin. Suposo que és per aquest motiu que, cada vegada que llegeixo una crítica en contra del Cirque du Soleil basant-se en el fet que és un espectacle adreçat a aquest tipus de turisme -hi ha d’altres crítiques amb les quals hi podria arribar a estar d’acord-, hi ha alguna cosa de mi que es rebel·la contra el que em sembla una mostra de pur esnobisme.

Entro en un portal de reserves, per curiositat, i busco hotels a Andorra la Vella. Hi trobo, amb disponibilitat per a la setmana vinent, quatre hotels de cinc estrelles i nou hotels de quatre estrelles. Tretze en total, pensats per als turistes ‘medium-high cost’. Perquè atribuir més o menys ‘qualitat’ al turisme en funció de la despesa per càpita em sembla, com a mínim, reduccionista i algunes vegades -sóc  incapaç de dir si moltes o poques- allunyat de la realitat.

D’altra banda, trobo vuit hotels de tres estrelles, cinc de dos estrelles i sis establiments d’una estrella o sense classificar. Dinou en total. La conclusió, a partir d’una ràpida ullada a l’oferta de la plaça hotelera a la capital, és que Andorra dona la benvinguda a diferents tipus de turisme i que, de tots ells, en deu treure algun benefici.

Però és que si anem a la pàgina ‘visitandorra.com’ i observem els hotels que ofereixen un paquet que inclou estada i entrada a l’espectacle del Cirque du Soleil, resulta que la majoria són de quatre estrelles. També hi ha cinc hotels de cinc estrelles que s’ han apuntat a la iniciativa. Ni uns ni els altres no deuen considerar que ofenen els seus clients complementant l’estada amb un espectacle de masses i per al ‘populacho’. I la veritat és que me n’alegro, que els empresaris hotelers siguin menys escèptics que alguns opinadors.

Durant cinc anys ens hem emocionat amb un dels circs amb més prestigi del món. Que hi ha coses a millorar? Segur que sí i, de fet, cada any s’han anat corregint mancances que s’havien detectat. Que portar una companyia de fora no ens ha de fer oblidar ni descuidar la producció local? Evident. Però tant de bo que durant molts estius  més puguem seguir comptant amb el Cirque du Soleil, i que residents i turistes amb una butxaca més o menys gran gaudim plegats de l’espectacle.