Valira surf

És el moment d'aprofitar la feina feta amb el ràfting a Sant Julià de Lòria per dedicar-la a un projecte molt més fascinant

Això del ràfting a Sant Julià de Lòria és com el no sap no contesta d’una enquesta Gallup. Jo que ja em veia baixant la Valira amb la mateixa impunitat que l'extrema dreta actua a Espanya, convertit en una versió de Martin Sheen a ‘Apocalypse now’, rodejat de mosquits XXL i de ‘charlies’ assassins, que hi ha gent i, sobretot els polítics, que amb un rem a la mà són més perillosos que el Vietcong.

Ara m’hauré conformat amb el local de la gasolinera de cal Jaumet, que havia de ser el lloc neuràlgic del ràfting, convertit en un centre d’interpretació de les cabres del Bringué o de sala per a acollir la magnífica exposició 'Facanes lauredianes que cauen a trossos' amb protagonisme per a l'antiga fabrica de tabacs de davant de l'antiga casa comuna o d'un edifici de la plaça Major. Si no tira endavant el ràfting m’hauran censurat els somnis, especialment en aquests moments, que per cada vermut que em prenc, Deu em treu una hora de vida i se la regala a Isabel Preysler, a Cher i a la seva mare, a la reina d'Anglaterra i a Charles Aznavour.

Volia emocions fortes i m’haig de conformar amb la fira d’abril i molta cultura. Justament, ara que ja se m’ha passat l’arròs del contacontes en dahalo i arameu o de les bibliovacances dels adventistes del setè dia. I al poble sense poder viure altres emocions fortes que no sigui el deute de Naturlàndia, ara que fins i tot a Sant Esteve de les Roures han omplert la riera per a poder-hi fer ràfting. Segur que ja tenen monitors titulats i tot, perquè ara és molt fàcil aconseguir diplomes. Si has vist jugar junts Messi i Iniesta et convaliden dues assignatures al seminari de Teologia. Així, quan la policia entri a la universitat per evitar que es produeixin aldarulls tindran un semestre automàticament validat. Amb el ràfting a Sant Julià de Lòria, i pel fet de passar al costat de tres centres comercials i d’un polígon de naus industrials podies recollir, a la plaça de la Germandat, un màster en logística i comerç internacional atorgat per la prestigiosa Tamarro University.

Però aquest projecte, pel que sembla, és com envair Rússia a l’hivern encara que són a temps d’aprofitar la feina i la inversió feta malgrat  que sembli, com l’equip comunal, un treball en grup a la universitat: una part sortia amb 30 pàgines, una altra en 10, una altra amb tres; un capítol estava en Arial, l’altre en Times New Roman, i fins i tot n’hi havia un en Comic Sans. Ara el que es tracta de canviar el ràfting pel surf.

Perquè d’aquí a uns dies tal i com baixarà el riu amb el desglaç deixarà l’onada esquerre de Mundaka com l’aigua que hi ha a la base de la font dels Cóms. Per posar en marxa aquest projecte no cal KPG o Price Waterhouse Cooper (House Water Watch Cooper, segons Pablo Iglesias), i de la seguretat ja me n’encarrego jo. Contractaré una senyora de fer feines. El millor protocol el té ella perquè no trepitgis el que ha fregat. Mentrestant, el més calent del ràfting és a l'aigua. El cònsol no contesta, la consellera de turisme no sap res i el de cultura diu que es farà l'any vinent. Segur que protagonitzarà la roda de premsa de presentació.