Vides de muntanya

En tot moment hem de saber d'on venim i com hem arribat fins aquí

Si hi ha un patrimoni que per damunt de tots hem de conservar i hem de saber transmetre a les generacions més joves aquest no és altre que el món de la ramaderia i de l'agricultura. I no crec que ho haguem de fer per romanticisme, ni per enyorança o nostàlgia, sinó perquè en tot moment hem de saber d'on venim i com hem arribat fins aquí. O dit d'una altra manera, hem de conèixer i anar-nos recordant com s'ha forjat la manera de ser, la idiosincràsia de les dones i homes d'aquesta part del Pirineu, construïda a base d'esforç davant la duresa i les dificultats d'una societat que subsistia del treball en el sector primari.

Per això són tan benvinguts projectes com el de 'Vides de muntanya' de la Natàlia Montané, organitzat pel departament d'Agricultura i exposat a la Fira d'Andorra la Vella. S'hi veuen retratades 47 explotacions ramaderes en prop de 150 fotografies i més enllà de la qualitat de les imatges -no descobriré jo ara com d'immensa és professionalment la Natàlia- és molt agradable copsar com cada una d'elles observada amb deteniment et transmet aquest vincle amb el territori i els fonaments de la nostra societat.

Tota l'exposició té una harmonia, una concordança entre les imatges que conformen un tot, i que no et deixa indiferent. Senzillament t'atrau i et captiva. Cal desitjar que l'exposició recorri el país i arribi a les diferents parròquies.