TRIBUNA OBERTA

'Visit' Visit Mallorca Estadi

El darrer any de la Vella Normalitat varen arribar a Mallorca 11.874.835 turistes, segons les dades del Govern, que són una mica menys que els 11.950.342 que hi arribaren el 2018, però més que els 11.637.677 que varen venir l’any 2017, que ja va ser l’any rècord. Quasi 12 milions de turistes són molts de milions per a una illa com Mallorca; però el més extraordinari del cas és que tota aquesta gent va venir malgrat que l’estadi del RCE Mallorca, un dels dos clubs de futbol de Palma, es deia Son Moix, així, tal com sona. Costa de creure, ho sé, però era així.

Com que en la Nova Normalitat tot és molt més complicat, no es tractava de mantenir gaire temps més un problema com aquest. Tota Nova Normalitat necessita el seu Nou Llenguatge i Son Moix era massa de la Vella. Amb el canvi de nom a Visit Mallorca Estadi s’acaba un entrebanc que arrossegàvem des de feia anys, i que amenaçava, en el context actual, d’acabar d’enfonsar les xifres de l’economia turística. Lluny quedaran per fi les queixes de visitants britànics i teutons quan passaven per la via de cintura i llegien, escarrufats, Son Moix. TUI i Royal Caribbean ja podran oferir als seus clients paquets de visites al camp: ' Visit Visit Mallorca Estadi', un lema que podrien haver escrit perfectament, vist així, Abbott i Costello, però que han ideat les nostres autoritats més competents.

El Visit Mallorca Estadi se suma a altres topònims il·lustres de l’economia turística i especulativa mallorquina com Palma Springs, Fan Mallorca, Maioris Decima (em fascina aquest especialment), New Folies Port d’Andratx, Bahía Camp de Mar Suites o Rafa Nadal Academy, per posar alguns dels exemples més interessants dels molts que esquitxen la nostra geografia.

Qualcú pot pensar, maliciosament, que faig broma, o que tot plegat ho sembla, però no és així: amb el turisme, com amb les autopistes, a Mallorca no s’hi juga ni se’n fa befa; ambdues coses són de les poques que desperten un gran consens polític, i si tants de milions s’hi dediquen –que es retallen, per exemple, de Cultura– és que es tracta de quelcom ben seriós.

En això sempre hi ha unanimitat, tant si es tracta de fer una gran autopista entre Campos i Llucmajor amb una rotonda tan grossa que hi cabria un altre Visit Visit Mallorca Estadi dins –alerta aquí que no acabem de donar una nova idea–, com de permetre negocis hotelers i ampliacions fora normativa (les normes són per als pobres, ho sap tothom). O, com és el cas, d’inventar noms que aparentment poden semblar ridículs, però que segur que són fruit d’intenses sessions de brainstorming, brand positioning, marketing strategy i altres fabulosos conceptes en anglès que els titulats en MBA de les escoles de negocis diverses i les facultats de Turisme i ADE de la nostra UIB aprenen com els nins d’un temps apreníem les taules de multiplicar.

Qued més tranquil sabent que el canvi de nom de Son Moix coincideix amb la posada en marxa del pla pilot per tornar a dur 10.900 turistes alemanys a les Balears. No només ens estrenarem com a conillets d’Índies, sinó que també ho farem amb un nom nou a l’estadi del Mallorca! Què més podríem demanar? Que s’invertís molt més en la lluita contra el canvi climàtic? Política de protecció territorial i conservació de la biodiversitat? Que es destinassin milions a multiplicar el personal i els equipaments culturals, educatius i de recerca? Promocionar el català? Invertir en xarxa d’assistència social per combatre la desigualtat creixent a les nostres illes? Fer un pla pilot, aquest sí, contra la violència de gènere, que a les Balears és especialment alta? I ara!: el brainstorming i el brand positioning no es varen inventar per a això.

Demà, quan vegem arribar els primers 10.900 alemanys a Son Sant Joan, podrem pensar contents que "sort del Visit Mallorca Estadi, que, si no, ves a saber si haurien vingut". Potser si demanam que canvïin el nom d’una altra cosa deixaran també venir els nostres parents i amics que viuen fora de les Illes: Punta Ballena Cathedral? Zu Verkaufen L’Almudaina Palace? S’Albufera Beach Suites? S’accepten propostes.

Tenim unes institucions dirigides per gent valenta, amb imaginació i ganes d’escoltar la societat civil, que, com el manifest de www.lavidaalcentre.org, els demanava un canvi per sortir de la crisi actual. I bé que ho han fet: han canviat el nom de Son Moix. Feina feta, tu.